interviu antreprenor

Banii nu sunt cheia succesului, însă ne pot ajuta să îl atingem

Învățămintele financiare ale unui antreprenor în pandemie

Cătălin este un soț iubitor și un antreprenor atent ce își calculează minuțios fiecare mișcare. Are 31 de ani și conduce o agenție de Content Marketing și SEO. Îi place să scrie, să citească și să se relaxeze cu un joc pe PlayStation atunci când are timp. Laurențiu Mihai l-a luat la întrebări și a aflat cum se vede viața financiară în noua normalitate din ultimul an, prin ochii unui tânăr antreprenor.

Unele personale consideră banii ca fiind cheia succesului și cred că fără ei nu putem face mai nimic. Tu cum vezi importanța banilor din viața ta și care crezi că sunt lucrurile cele mai importante pentru tine?

Consider că banii sunt doar un mijloc pentru a ne atinge scopurile materiale. Fie că e voba de bunuri, locuință sau nevoi medicale, din păcate avem nevoie de bani pentru a deține aceste lucruri necesare. Însă, nu ar trebui ca acestea să devină un scop și nici considerate succes. Se spune că scopul scuză mijloacele, însă cei care consideră banii ca fiind „cheia succesului” confundă scopul cu mijloacele. Cele mai importante lucruri pentru mine sunt cele pe care nu le poți cumpăra cu bani: familia, prietenii, și toate experiențele avute alături de ei.

Ai copilărit într-o familie cu spirit antreprenorial, iar în acest moment ești chiar tu antreprenor. Care au fost cele mai importante lecții despre bani primite de la părinți atunci când erai copil?

Cea mai importantă lecție a fost aceea de a pune mereu bani de-o parte, să nu rămân cu pușculița goală. Așa am făcut în copilărie și așa fac încă de atunci: indiferent cât aș câștiga, mereu știu că cel puțin 20% ar trebui puși de-o parte.
O altă lecție importantă a fost aceea că banii se obțin prin muncă. Așa că, dacă voiam să-mi cumpăr jucăria pe care o doream, uneori nu era suficient doar să fac economii, ci și să îndeplinesc anumite atribuții, cum ar fi să-mi termin temele din timp sau să îmi spăl farfuriile după masă. Astfel, banii veneau ca o „recompensă” pentru munca depusă.

Cât de important este să știi să-ți gestionezi banii în calitate de antreprenor?

Este o chestiune extrem de importantă, căci altfel nu ai mai putea păstra pentru mult timp titulatura de antreprenor. Iar dacă nu ai încredere că poți să-i gestionezi singur, mai bine concentrează-te pe altceva și deleagă pe altcineva, de încredere, să-i gestioneze.

Important este să nu faci cheltuieli neproductive pentru firmă, să ai mereu rezerve pentru cheltuieli neprevăzute și să gândești pe termen lung. Asta înseamnă să nu te bucuri de câștiguri mici și rapide, pe care să le transferi din bugetul firmei în propriul portofel, ci să privești întotdeauna banii firmei ca fiind ai firmei și nu ai tăi.

Care au fost sau sunt experiențele cu cele mai mai provocări în calitate de antreprenor?

În continuare, pentru mine este o provocare să mă detașez de activitățile de la firmă, respectiv de domeniul în care activez. Este greu, mai ales pentru că telefonul mă ține conectat, iar când nu este acesta, sunt cărțile și gândurile.
A doua mare provocare pentru mine este gestionarea timpului. Ca antreprenor ești implicat, fie că vrei sau nu, în toate procesele firmei, în toate relațiile cu clienții și parteneriatele care se formează, mai ales într-o firmă mică.

A existat vreun moment în care ai vrut sa renunți la visul tău de antreprenor? Dacă da, cum ai trecut peste acel moment? Ce te motivează să lupți la acest vis?

Sincer să fiu, nu am avut astfel de momente până acum în care să îmi doresc să renunț și nu aș face-o vreodată. Mă motivează faptul că am reușit să-mi transform pasiunea pentru scris, pe care o aveam din copilărie, într-o afacere. Așadar, nu fac ceea ce fac doar pentru bani sau pur și simplu pentru reputația de antreprenor. Pentru mine, aceste lucruri sunt mai puțin importante decât satisfacția obținută din munca depusă.
Nu știu ce îmi rezervă viitorul, însă un lucru e cert: chiar dacă la un moment dat domeniul în care activez nu va mai funcționa așa cum este astăzi, nu mă voi reprofila, ci mă voi adapta, așa cum am reușit să o fac mereu.

Cât de important este să discuți problemele sau situațiile financiare cu partenerul tău de viață? Ar putea fi banii un factor de neînțelegere pentru familiile din Romania? Cum am putea evita acest lucru?

Din punctul meu de vedere, este foarte important să discuți orice cu partenerul de viață. Să vă sfătuiți și să discutați deschis, pe orice subiect, pentru că doar comunicarea este cheia unei relații strânse, de lungă durată. Banii nu ar trebui să fie un tabu în astfel de discuții sau un subiect de ceartă ori neînțelegere. Nu consider neapărat banii ca fiind factor de ceartă pentru familii, ci diferențele de opinie asupra acestora. Însă, acolo unde sunt diferențe de opinie referitoare la bani, cel mai probabil sunt păreri diferite și asupra altor aspecte. Așa că, pentru a evita certurile, partenerii ar trebui să discute cu calm despre aceste diferențe și să încerce să se înțeleagă unul pe celălalt.

Ce înseamnă pentru tine libertate financiară?

Înseamnă, în primul rând, să ai un câștig constant (pe care să-l obții fără stres ori prea multe probleme) și o rezervă de bani pe care te poți baza. În mod evident, acest lucru presupune să nu depinzi de nimeni, să nu ai datorii și să ai deja o mare parte din bunurile de care aveai nevoie. E adevărat, se poate confunda cu siguranța financiară ceea ce am spus, însă a fi liber financiar înseamnă a trăi fără griji în privința banilor, chiar și în cazul în care vin vremuri dificile.

Cum ți-a afectat pandemia veniturile. Dar cheltuielile?

În această perioadă, veniturile au fost afectate, în primul rând, prin prisma faptului că mulți dintre clienții firmei au cerut reducerea bugetelor și au lucrat într-un mod haotic. Spun asta în sensul în care în anumite luni solicitau mai puține activități iar în altele mai multe, deși aveam stabilite colaborări pe bază de pachete standard lunare. Veniturile au fost afectate și prin prisma faptului că anul acesta au fost mai puține contracte noi semnate față de anul trecut, prin urmare veniturile au scăzut cu aproape 30%.
În ceea ce privește cheltuielile, din păcate, acestea au rămas la fel. Ba mai mult, chiar au crescut în anumite secțiuni precum salarii, utilități, logistică sau birotică. Lucrul de acasă a compensat o parte din aceste cheltuieli, însă într-o mică măsură.

Ce crezi ca ar trebui sa facem noi toți, din punct de vedere financiar, pentru a putea trece cu bine peste aceasta criză?

Din punctul meu de vedere, ar trebui să cheltuim cumpătat. Să ne rezumăm la bunurile necesare și să renunțăm, chiar dacă pentru unii dintre noi este dificil, la plăcerile de altădată precum vacanțe sau petreceri. Criza aceasta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți cei care nu se gândeau la educația lor financiară până acum, căci ea te poate salva chiar dacă ai rămas în impas, fie din cauza job-ului sau fie ți-au fost afectate veniturile și economiile din alte puncte de vedere.

Un alt aspect ce trebuie făcut, însă din păcate nu ține doar de noi, este să avem o mai bună cooperare și comunicare cu instituțiile statului și să fim cu toții mai receptivi la a oferi un ajutor. Așa cum putem, fiecare după propria situație de viață. Spre exemplu, această criză vine și cu punerea în pericol a unor industrii care au oferit, până în prezent, numeroase locuri de muncă, precum HoReCa. Acum asistăm la un fenomen interesant, acela în care ospătarii de altădată devin livratori. Dacă mai mulți dintre noi ar înțelege fenomenul și ne-am adapta la noile tendințe, cu siguranță multe locuri de muncă actuale ar fi salvate și chiar create altele noi.

Dacă ar fi să analizezi toate lucrurile pe care le-ai învățat până acum, ce ai dori să transmiți copilului tău în legatură cu banii?

Din simpla mea experiență, ce i-aș putea spune ar fi ceea ce simt și acum: „tati, viitorul e incert, așa că, orice s-ar întâmpla, trebuie să fii pregătit. Lucrează cinstit, câștigă cinstit, pune bani deoparte și gândește-te de două ori înainte să faci o cheltuială mai mare. Investește în lucrurile care contează cu adevărat”.

Care ar fi cele mai importante două lecții de educație financiară pe care le-ai transmite tuturor prietenilor tăi?

Prima lecție ar fi să economisească măcar 20% din veniturile lor, indiferent cât ar fi acestea. Iar a doua lecție ar fi să nu considere banii ca fiind cheia succesului, pentru că nu ei sunt cei care îți mențin prietenii aproape.

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare