banii sunt facuti sa circule

Banii sunt făcuți să circule, cu responsabilitate

Mădălina lucrează în domeniul presei și încearcă să-și dezvolte propriul business.

Mădălina lucrează în domeniul presei și încearcă să-și dezvolte propriul business. Acasă, are o familie frumoasă, cu trei copii și-l visează pe al patrulea. Natalia Dabija a aflat de la ea cât e de relaxată față de bani, ce greșeli a făcut când a devenit mamă și cum le-a depășit.

Relațiile noastre cu banii încep încă de când suntem mici, din copilărie, pe când ne trimiteau părinții la magazin și ne spuneau (sau nu) să păstrăm restul. Cum arată relația ta cu banii și cum a evoluat în timp?

Am crescut într-o familie în care banii nu au fost niciodată o problemă, nu am simțit niciodată lipsuri și nici nu am auzit discuții sau certuri din cauza banilor. Părinții nu mi-au dat bani în mână, nu am avut sume alocate și nici nu mă trimiteau la magazin să cumpăr lucruri. Însă din clasa a cincea m-au încurajat să dau meditații. Aveam 11 ani și am început să predau limba engleză unei fetițe de 7 ani. Și am continuat să fac asta până aproape de 30 de ani. Așa am câștigat primii mei bani, învățând pe alții, iar părinții nu mă întrebau niciodată ce făceam cu ei. Eu îi strângeam și îmi cumpăram cărți. În facultate am avut bursă, pe care tot pe cărți o cheltuiam.
Niciodată nu mi-am făcut griji pentru bani și întotdeauna am câștigat foarte bine. Însă niciodată nu am fost responsabilă și nici nu am avut vreun gând coerent despre bani sau despre conduita mea financiară. Nu aveam nici un plan, nu economiseam pentru nimic, nu investeam în nimic. Mergeam din inerție, într-o dulce comoditate financiară.

De când ești conștientă față de banii tăi? Povestește-ne cum s-a întâmplat această conștientizare și ce anume s-a schimbat.

Au fost doi factori majori: viața de familie și augmentarea stilului de viață. Odată cu venirea puilor s-au schimbat și obiceiurile mele de consum, în sensul că am început să cumpăr hăinuțe și jucării și tot soiul de lucruri „absolut necesare” pentru copii. Începeam încet-încet să ne întindem mai mult decât ne permitea plapuma și începeam să cheltuim bani pe care nu îi aveam. Deși câștigam cu mult peste medie, am făcut un credit de consum și un overdraft și de aici a început un carusel al datoriilor și al disconfortului mental.

Se spune că învățăm din greșeli. Ce greșeli financiare ai avut în viața ta și cum le-ai depășit?

Am făcut 3 greșeli mari:

  • faptul că nu am economisit niciodată, nu am avut filosofia asta
  • faptul că am permis o acumulare inutilă de datorii
  • faptul că nu m-am educat.

 

Le-am depășit printr-o conștientizare foarte puternică, prin schimbarea stilului de viață din unul haotic în unul simplificat și responsabil și prin muncă în echipă – nu doar eu și soțul, dar și copiii s-au implicat.

Cred că e timpul să ne bucurăm și de reușite. Ce realizări mari ai avut în legătură cu banii tăi?

Am stins 3 datorii în mai puțin de un an.

Pandemia a afectat veniturile multor oameni și mulți dintre aceștia au fost nevoiți să-și reorganizeze bugetul familiei. Cum a fost pentru tine și pentru familia ta?

Pe noi ne-a afectat direct și dur, în sensul că eu am pierdut colaborările din media și am rămas efectiv fără venituri. A fost un test foarte bun al stilului nostru de viață, fiindcă am accesat fondurile noastre de siguranță și am trăit foarte responsabil. Interesant este faptul că, la începutul anului, ne-am setat ca obiectiv un an fără chetuieli. Și chiar așa a fost.

Ce ai făcut ca să îți suplimentezi veniturile?

Am investit resurse masive în afacerea mea, care a crescut uluitor în ultimele două luni. De aici au venit banii noștri, alte surse de venituri nu am avut.

Ce e diferit acum în structura bugetului tău față de perioada de dinainte de pandemie? A trebuit să renunți la ceva?

Nu am renunțat la nimic. Discutăm acum dacă să ne anulăm sau nu vacanța din august, ceea ce e posibil să se întâmple. Dar altfel, nu am renunțat la nimic, doar am cheltuit mai responsabil.

Ți se întâmplă – cu toată organizarea – să ai luni în care să depășești bugetele alocate? Ce faci atunci când bugetul ți-e dat peste cap? Cum îl ajustezi?

Se întâmplă, da, atunci când sunt chestiuni de sănătate. Ultimele două dezechilibre bugetare au venit când a trebuit să vaccinăm toți 3 copiii cu un vaccin scump, apoi am mai avut câteva vizite la dentist. Am ales să nu luăm din fondul de urgență, ci să mergem pe bugetul lunar, pe care l-am ajustat din mâncare. Aici e categoria unde facem cele mai mari economii, atunci când vrem să ajustăm bugetul. Două-trei săptămâni de „shop my pantry” și suntem ok. Adică, ne uităm ce mai avem în cămară și folosim de acolo.

Ai un fond de urgențe și/sau de siguranță pentru situațiile neprevăzute? Cum l-ai construit?

Am început să construim pentru un astfel de fond în ultimii doi ani, economisind lunar sume fixe. În plus, am pus la păstrare toate sumele de bani care au venit suplimentar, tot ce intra în casa noastră în urma altor activități. Banii aceia nu i-am cheltuit, ci i-am economisit.

Din ce observ la mine, rata noastră de economisire s-a îmbunătățit din moment ce ne-am obișnuit cu anumite acțiuni care par mici la prima vedere (de exemplu: să amân anumite cumpărături cu câteva zile ca să îmi dau seama cât de importante sunt pentru mine). În cazul tău, care sunt top 3 obiceiuri care te ajută să economisești?

Planificarea meselor. O facem o dată pe săptămână sau chiar și la 2 săptămâni, când avem stocuri de alimente – și “shop my pantry”.
Înlocuirea hainelor doar atunci când nu mai pot fi utilizate. Pe românește, îmi cumpăr un tricou doar atunci când cel vechi s-a rupt și îl duc la reciclat. Economisim enorm de când am început să cumpărăm responsabil îmbrăcăminte
Suntem foarte atenți la utilități: consumul responsabil de apă, electricitate și telefon. Am trecut de la abonamente la cartele și suntem toți atenți la lumina lăsată aprinsă aiurea, la ce rămâne băgat în priză, la apa care curge fără rost.

Ce te ajută să-ți menții motivația să economisești?

Obiectivele mele pe termen mediu și lung. Și perspectiva independenței financiare.

Ce lecții financiare ai extras pentru tine din această perioadă de pandemie?

Faptul că economiile și veniturile pasive sunt absolut esențiale și că niciodată nu trebuie să îmi pun ouăle în același coș.

Care e cea mai faină lecție financiară pe care ai primit-o de-a lungul timpului?

Nu e o lecție, e o realizare care pentru mine a fost esențială: banii sunt făcuți să circule. Doar circulând banii poți produce mai mulți. Nu ajută cu nimic, am învățat eu, să ținem de bani, să îi înfundăm sub saltea, să cultivăm în mod intenționat abținerea, înfrânarea impulsurilor de cumpărare, să trăim într-o atmosferă de privațiune.
Prin simplificare, noi am ajuns la un stil de viață echilibrat și racordat la nevoile noastre reale, care să ofere confort și uite așa ne permitem să rulăm banii fără să avem sentimente de vină sau frustrare. Câteva moduri în care noi am ales să facem asta sunt: dăruitul de bani (nu îmi place să le numesc “donații”) sau cumpărăturile destinate altor persoane, investițiile pe termen mediu și lung, investițiile constante în educație, plata în avans pentru servicii și bunuri. Banii sunt făcuți să circule și cine îi poate lăsa din mână cu lejeritate, sigur îi va primi înapoi înmulțit. ?

Cu o privire în viitor – ținând cont cât de importantă e educația financiară primită în familie – spune-mi te rog pe final: ce ai vrea să știe copiii tăi despre bani?

Că sunt un mijloc și nu un scop. Nu vreau să se încrânceneze niciodată pentru bani sau din cauza lor și tare aș vrea să aibă aceeași atitudine veselă și relaxată pe care am avut-o eu mereu vis-à-vis de micii noștri prieteni verzi.

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare