Sezon 1 degustarea bugetului

Degustarea bugetului

Tehnici pentru a te ține de planul de economii

Când îți asumi să economisești 20% din venit, faci un pas important pentru sănătatea ta financiară.

Săptămâna trecută, te-am încurajat să-ți iei cheltuielile la bani mărunți și să-ți creezi bugetul lunar, pe diverse categorii. Crearea bugetului e doar primul pas. Trebuie să știi cum să trăiești potrivit bugetului. Unii oameni sunt disciplinați și nu dau iama în „plăcerile vinovate”, dar sunt câteva tehnici care te pot ajuta să te ții de plan. 

Cum să împarți plăcinta cheltuielilor 

Pentru a preveni indigestia cheltuielilor, poți degusta bugetul în felii de 50/20/30 procente. Această formulă împarte veniturile în trei mari categorii – lucrurile esențiale, obiective de viitor și cheltuieli de lifestyle. Pregătește un bol cu popcorn și hai să vedem cum îți poți organiza un buget sănătos: 

Lucrurile de bază

Scopul acestui exercițiu este să avem o viață financiară echilibrată. Prin urmare, cele 50% din venit trebuie folosite pentru lucrurile care să-ți ofere o viață decentă: casă, mâncare (alimente, nu ieșiri în oraș), utilități (încălzire, apă, electricitate) și transportul spre și/de la muncă. 

Nutriționiștii financiari recomandă:  

  • 30% din bugetul nostru lunar să fie alocat locuinței – rată sau chirie 
  • 5% – alocate pentru utilități 
  • 10% – pentru mâncare 
  • 5% – transport 

 

Dacă bugetul tău nu se încadrează în acești parametri, ajustează-ți unele obiceiuri. De exemplu, înlocuiește becurile cu unele economice; stinge becul când ieși dintr-o cameră; fă-ți o listă de cumpărături și ține-te de ea; alege să cumperi brandurile generice din magazine; cumpără doar cât vei consuma; cumpără-ți un abonament lunar pentru transportul public sau împarte cu un vecin sau un coleg cheltuielile de benzină etc. 

Viitorul tău.

Când îți asumi să economisești 20% din venit, faci un pas important pentru sănătatea ta financiară. Investițiile în viitorul tău financiar sunt precum vitaminele de care are nevoie organismul tău pentru a-și întări imunitatea. 

Economiile regulate te ajută să-ți îndeplinești planurile de viitor. Acestea diferă pentru fiecare persoană în parte și pot fi flexibile, de aceea e bine să le revizuiești la fiecare 6 sau 12 luni. Câteva obiective comune tuturor: 

  • Crearea unui fond de urgență 
  • Investiția într-un fond de pensii private 
  • Achitarea datoriilor 
  • Cumpărarea unei noi locuințe sau a unui automobil 
  • Economii pentru educația copiilor 
  • Dezvoltarea unei afaceri sau înscrierea la un curs de MBA Un fond pentru vacanță sau alte achiziții majore 

Pentru a fi eficiente, stabilește-ți obiective specifice. În loc de „economii pentru casă”, propune-ți „să economisesc 10,000 euro pentru avansul minim de casă”. Lângă obiectiv, notează-ți și perioada de economisire – 2, 3 sau 5 ani. 

Ținând cont de aceste obiective, poți estima mai ușor cota de economii lunare. De exemplu, dacă vrei în următorul an să-ți construiești un fond de urgență, pentru o sumă totală de 3000 de lei, ar trebui lunar să pui deoparte 250 de lei. 

Sfat: Setează-ți alarme zilnice, pentru a-ți înregistra cheltuielile în tabel. 

Plăceri sănătoase. 

Cele 30% rămase reprezintă o sumă fixă, prin urmare este important să o cheltui pe lucrurilecare contează pentru tine Când decizi ce anume să cumperi, analizează obiectul din perspectiva „cost per fericire sau sănătate”Poate fi vorba de o nouă plantă pe care o vrei în grădină, un bilet de avion sau o carte.  

În cazul unei haine noi, împarte costul la cât de des planifici să o porți. O rochie de 100 de lei pe care o vei purta o dată poate fi foarte scumpă  față de un sacou de 250 de lei, pe care îl porți cu regularitate  mai mult de doi ani. Aceeași formulă o poți aplica și în cazul cosmeticelor. Dacă o mare parte din buget se duce pe aceste produse, cumpără-ți doar strictul necesar și interesează-te unde ai putea găsi produse similare la un preț mai mic. 

Urgent vs. Important 

Formula 50/20/30 e un principiu călăuzitor, care e potrivită pentru majoritatea bugetelor. Totuși, dacă ți se pare copleșitoare, adoptă modelul simplu de Cheltuieli Urgente și ”Cheltuieli Importante. Acest model îți va da oportunitatea să te gândești la cheltuielile pe care le faci din perspectiva lucrurilor care contează pentru tine. 

Pentru început, uită-te peste lista de cheltuieli și bugetul lunar pe care le-ai făcut-o săptămâna trecută. Scrie pe o foaie ultimele zece lucruri pe care le-ai cumpărat recent și plasează-le într-unul din modelele de mai jos: 

Urgent + Important 

Aici se înscriu necesitățile pe termen scurt, pentru care trebuie să cheltui bani pentru a te simți în siguranță și a avea o viață decentă. Gândește-te la chirie, plata pentru mașină, întreținere, factura de telefon, alimente sau lucruri de îngrijire personală. De regulă, oamenii omit să noteze aceste lucruri, deoarece le consideră firești. Suma totală din acest cadran te va ajuta să planifici în cazul în care vei fi nevoit/ă să-ți limitezi bugetul. 

Urgent + Neimportant 

Această categorie e poate cea mai controversată, deoarece ține de starea ta emoțională – lucrurile pe care nu le negociezi și contează pentru tine, cum ar fi prânzul cu colegii de muncă, ieșirile săptămânale cu cea mai bună prietenă sau ședințele de manichiură. Ai nevoie de aceste „dorințe” în viața ta. În același timp, e și categoria pentru care ne simțim vinovați că dăm banii. 

Amânat + Neimportant 

De regulă, aici intră lucrurile pe care știi că ți le dorești, dar te-ai convins să nu le mai iei, dar și achizițiile pe care le-ai făcut fără să te gândești prea mult și sunt inutile. E vorba de drumurile până la magazin, unde planifici să cumperi un lucru, dar ieși cu multe alte în coș și plătești minim 100 de lei. Intră și gogoașa pe care ai cumpărat-o împreună cu cafeaua sau călătoriile cu taxiul, care au devenit un obicei. 

Această categorie e gaura neagră a banilor, unde intră toate lucrurile pe care nu ți le amintești că le-ai cumpărat. Sunt cheltuielile care te fac să te simți că trăiești din salariu în salariu, chiar dacă ai un venit decent. Când evaluezi suma cheltuielilor totale, vei putea începe să redirecționezi în categoria cea mai neglijată. 

Amânat + Important 

E categoria căreia îi spunem „Voi face asta mai târziu”, „Voi începe să economisesc când voi avea mai mulți bani… când îmi plătesc datoriile…”. Reprezintă toate posibilitățile tale viitoare, pe care ți le dorești: prima ta casă, întemeierea unei familii, demisia de la job pentru a o lua pe calea antreprenoriatului sau alte dorințe mari. 

De aceea, e important să investim în această categorie, transformând-o într-un cont de economii. Sau un plan de economii. Începe de azi și pune deoparte 25 de lei. Miercuri economisește alți 25 de lei, iar până la finalul săptămânii adună – 100 de lei în contul de economii. Fă același exercițiu în următoarele săptămâni, chiar dacă reușești să economisești doar 5 lei pe zi sau 20 pe săptămână. 

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare