ABC-ul smart pentru evitarea fraudelor online

Pe măsură ce cresc cumpărăturile făcute online, cresc și fraudele online. Jumătate dintre români sunt îngrijorați că pot deveni victimele fraudelor online.

Nu tot ce e link, e bun de dat click. Phishing nu înseamnă pescuit. Iar scam nu e o scamatorie, care să găsească monezi ascunse la ureche.

Atacurile de tip phishing presupun asumarea unei identități false. Un astfel de mesaj primit în e-mail va încerca să „pescuiască” datele tale financiare sau parolele pentru conturi bancare. Expeditorul va pretinde că scrie din partea băncii sau a unui furnizor de servicii. Compară adresa expeditorului cu cea din corespondențele anterioare. Verifică eventuale greșeli de exprimare. Schimbă-ți parola la e-mail.

În cazul unui scam, vei primi un mesaj care să te convingă să faci o plată rapidă. Fii atent la promisiunile ce par a fi prea bune, cum ar fi câștigarea unei sume mari de bani doar în schimbul unui click. Șterge imediat mesajele care-ți cer informații sensibile, cum e PIN-ul cardului sau CNP-ul, în scopuri caritabile.

Fraudele de tip ransomware sunt complexe. Acestea implică un program software care atacă calculatorul și blochează accesul la date și fișiere. Autorii acestui tip de atac vor cere o sumă de bani pentru deblocarea calculatorului.

SMART este când nu deschizi link-urile și ignori documentele anexate din mesaje dubioase. 

Dacă ai fost victima unei fraude online, contactează imediat banca și anunță poliția.

Ce înseamnă siguranță online? Un plan de prevenții SMART prin care depistezi trucurile de magie, cât ai spune ABC.

Lasă un răspuns