Money Chat site 1000x600 E2

Bugetul in criza

Ne poți asculta și aici

În vremuri tulburi, ca în timpul unei crize, e bine să fim pregătiți pentru a proteja sistemul imunitar al sănătății noastre financiare. Și cum facem asta? Cu ajutorul unui plan bine pus la punct și construit în raport cu veniturile noastre, profilul de risc și apetitul pentru diversificarea instrumentelor financiare.  

Pentru a descoperi secretul unei planificări financiare sustenabile, am vorbit cu Andra Ion, Director Executiv Planificare Financiară Personală din cadrul Raiffeisen Bank.  

 

Secretul stabilității financiare în criză 

Atât în criză cât și în perioade economice foarte bune trebuie sa respectăm câteva principii de bază: în primul rând trebuie să-ți gestionezi emoțiile și să te ții de planul pe care l-ai făcut. Trebuie să-ți reevaluezi obiectivele financiare și ideal ar fi ca perioada de criză să te prindă cu un fond de urgență de rezervă. De asemenea, e important să îți faci un buget de care să te ții. Tot în criză trebuie să ai grijă să-ți plătești facturile la timp pentru a nu înregistra penalități și ideal ar fi să ai mai multe surse de venit. Disciplina este cheia unui plan financiar sustenabil.  

Cum construim un buget lunar astfel încât să facem față facturilor crescute? 

În primul rând, trebuie să reducem cheltuielile neesențiale, adică cele care nu se referă la casă, mașină, rate, mâncare. Construim fonduri de urgență, acele 3-6 salarii pe care le putem folosi în cazuri de urgență. Ar trebui de asemenea să planificăm din timp orice achiziție sau vacanță pentru că asta înseamnă că ne putem eșalona cheltuielile și nu uităm să achităm toate datoriile pentru a nu avea restanțe care pot duce la penalități.  

Ce soluții avem prin digital banking atunci când vine vorba de economisire? 

În digital banking se construiesc din ce în ce mai multe soluții. E la îndemâna oricui acum să deschidă un cont de economii sau un depozit la termen. Tot în digital banking vedem acum un acces mai facil la fondurile de investiții și nu doar că oamenii pot acum investi periodic, dar oamenii pot vedea și evoluția acestor fonduri de investiții, deci soluții există, trebuie doar să ne dorim să începem acest drum la economisirii.  

În ce investim? Aur, artă, fonduri? 

Teoria economică spune în general că undeva la 5% din averea unei persoane fizice poate fi investită în aur pentru că aurul este văzut ca un activ de refugiu în caz de criză. Pe de altă parte, asta presupune niște costuri mai ridicate față de o investiție într-un alt tip de instrument financiar. Așadar, din punctul meu de vedere poți lua în considerare aurul, dar fie că vorbim de criză sau un ciclu economic în orice fază, a investi regulat în depozite, titluri de stat, fonduri de investiții diversificate pe termen mediu și lung este cea mai potrivită soluție pentru orice perioadă și ciclu economic.  

Oricine poate investi 

Nu trebuie să fii bogat să investești. Poți face asta cu orice sumă. Dacă ai un copil, poți investi alocația lui într-un fond de investiții, iar copilul după 18 ani, va ajunge să aibă undeva la 10.000 de Euro, dacă facem un calcul simplist. Acești bani se pot dubla, dacă alegem să investim într-un instrument financiar cu componentă de acțiuni. De asemenea, putem investi lunar o sumă modică de 50, 100 de lei într-o pensie facultativă astfel încât la bătrânețe să stăm fără grija zilei de mâine.  

SMART MONEY TIPS 

Pregătește-ți un fond de urgență. Înainte de a începe să te gândești la investiții și la cum poți pune banii să muncească pentru tine, e important să îți formezi un fond de urgență. Astfel, vei fi în siguranță dacă bugetul tău este strâmtorat de situații neprevăzute. 

Criză sau nu, e bine să îți construiești un buget personal. Scrie pe foaie sau în telefon pe unde intră și pe unde ies banii tăi și asigură-te că știi și ce alte resurse financiare mai ai – din investiții, economii sau alte fonduri. Dacă ai un buget lunar întocmit, știi ce cheltuieli ai și de unde poți să mai tai în caz că vine furtuna și barca ta se scufundă. 

Indiferent de planurile tale financiare, dar și de profilul tău de risc, există un tip de investiție potrivit pentru tine. Poate fi vorba de cumpărarea de bunuri, depozite la termen, sau pensii private – formula potrivită e cea care răspunde nevoilor tale.