Pentru un buget sanatos e important

Pentru un buget sănătos, e important să cheltui cât ai

Alex este trainer, coach, moderator, consultant de learning, actor şi dintre toate rolurile astea pe care le joacă, cel de tată e preferatul său, având o fetiță de 2 ani și un pic.

Alex este trainer, coach, moderator, consultant de learning, actor şi dintre toate rolurile astea pe care le joacă, cel de tată e preferatul său, având o fetiță de 2 ani și un pic. De mic a fost învățat să-și valorifice munca, primind mici remunerații de la părinți. Astăzi, crede că pentru un buget sănătos ar trebui ca 50% din banii câştigaţi să fie economisiţi, apoi reinvestiți. Află din discuția lui cu Natalia Dabija în ce să investești pentru a avea independență financiară.

Știi și tu probabil că venim din copilărie cu un set larg de păreri despre viață. Unele sunt bune, altele merită să fie îmbunătățite. Cum arată prima ta întâlnire cu banii și cum a evoluat relația ta cu banii în timp?

Prima întâlnire cu banii am avut-o în copilărie când eram foarte mic şi tatăl meu, care încerca să mă înveţe despre bani mi-a spus că, pentru orice tip de activităţi făcute prin casă, voi fi remunerat. Remuneraţia se întâmpla când făceam lucruri în afara celor care erau în atribuţiile mele în mod implicit. Mai exact, dacă îmi făceam ordine sau curăţenie în cameră nu primeam nimic. Dacă ştergeam praful în alte camere atunci eram remunerat. De asemenea, pentru fiecare notă de 10 pe care o luam, primeam 10 mii de lei (vechi). Cred că ce încerca să mă înveţe era că e important să valorific munca mea şi să excelez la ceea ce fac. La vremea respectivă – la școală, ulterior şi la alte lucuri. Partea de economisire nu s-a prins prea tare de mine, adică toţi banii pe care îi economiseam erau “investiţi” în lucruri pe care mi le doream. Lucru pe care atunci nu l-am resimţit aşa puternic, acum însă, în viaţa adultă, cred că mi-ar fi plăcut să economisesc ceva mai mult şi să reinvestesc.
În prezent, am o relaţie sănătoasă cu banii, zic eu. Relaţie care a fost cu “ups and downs” de-a lungul timpului. Am observat o corelaţie puternică între starea mea emoţională şi cât de sănătoase sunt obiceiurile mele când vine vorba de bani. În perioadele mai stresante/solicitante, am tendinţa să cheltui mai mult, chiar dacă la nivel psihologic îmi pot explica mecanismele care duc la asta, partea mea emoţională încă guvernează zona asta de obiceiuri de cheltuit.

Eu am sentimente amestecate față de bani. Uneori îi iubesc, alteori îi văd ca și cum ar fi cauza tututor relelor. Totuși, sunt conștientă la cumpărături și lucrez la credințele mele limitative. Tu de când ești conștient cu banii tăi? Ce te-a făcut să îi apreciezi mai mult?

Cu adevărat conştient de bani am devenit atunci când am livrat primele training-uri vândute de mine. Atunci îmi amintesc că mi-am zis, “you did this”. Eram deja în “câmpul muncii” de câţiva ani, însă era aşa mai mult o joacă, nu percepeam că fac bani. Cred că ce a contat foarte mult a fost că, pentru prima dată, am perceput ca fiind tot procesul făcut de mine, de la un capăt la altul, de la vânzare, design, livrare şi tot. Până atunci cred că m-am perceput mai mult ca pe o rotiță din mecanism, acum, însă, când a fost la mine tot procesul, am asociat şi remuneraţia ca fiind ceva meritat pe deplin. Iar asta m-a făcut să apreciez mai mult banii.

Poate că ai văzut și tu tendința asta a noastră, a românilor, să ne ferim de discuțiile despre bani. Eu cred că ne este frică să fim sinceri. Tu de ce crezi că evităm, ca popor, să vorbim despre bani, acasă, cu prietenii, dar și cu noi înșine?

Cred că e un puternic element cultural. De câte ori ai auzit în copilărie “banul e ochiul dracului”? Sau “ia uite câţi bani fac ăştia, sigur fură” şi multe alte sintagme de genul ăsta. Eu cred că am avut parţial noroc că îi aveam pe ai mei cu care vorbeam despre bani. Spun parţial pentru că petreceam mult timp cu bunicii, iar sintagmele de mai sus sunt auzite de pe la ei. Cred că ce auzi şi înveţi în copilărie se propagă mai departe în viaţa ta adultă şi poate deveni o serie de convingeri limitative. Asta și faptul că odată ce ajungem adulţi, tendinţa naturală e să te asociezi cu oameni similari ţie ca mecanisme de gândire. Abia după ce reuşeşti să ieşi din bucla asta, descoperi că sunt şi alte perspective, de la care poţi învăţa.

Una dintre greșelile financiare pe care le-am făcut eu e că mult timp nu mi-am bătut capul cu ziua de mâine. M-am bazat pe credința că dacă o să rămân fără bani, o să apară un salvator care o să-mi rezolve problemele. De cele mai multe ori, așa și s-a întâmplat. Ce greșeli financiare ai făcut în viața ta? Și cum le-ai depășit?

Nu ştiu de unde să încep. O greşeală din care am învăţat a fost că mi-am făcut un credit de nevoi personale foarte devreme, apoi mi-am spus că nu voi mai apela la creditare vreodată cu excepţia unei situaţii excepţionale ce ţine de sănătate sau ceva din zona asta. Partea cu economisirea şi faptul că sunt mână largă. Pe asta nu ştiu dacă am depăşit-o. Aşa cum ziceam mai sus, e cu “ups and downs.”

Nu știu cum ești tu, dar eu caut mereu cheia succesului (în bani, viață, relații și altele). Dacă aș putea să găsesc și calea scurtă, aș fi foarte fericită. Cum arată reușitele tale financiare?

Principala reuşită cred că ţine de sentimentul de independenţă şi faptul că dacă decid să îmi iau un an sabatic sau să nu muncesc o perioadă, o pot face liniştit. Pentru mine banii sunt un mijloc de a obţine stabilitate, experienţe care mă fac fericit şi stilul de viaţă pe care mi-l doresc. Nu muncesc ca să fac bani, muncesc şi slavă Domnului că am ocazia să fac ceea ce iubesc şi întâmplător asta îmi aduce şi suficient de mulţi bani încât să fac tot ceea ce îmi doresc.

Care e rețeta ta pentru un buget sănătos și cum te asiguri că o respecți?

Cred că pentru un buget sănătos ar trebui ca 50% din banii câştigaţi să fie economisiţi, apoi reinvestiţi. Nu ar trebui să cheltui mai mult decât ai, împrumutându-te.
Eu am următoarea regulă: 10% din venit devine fond de vacanţă/urgente, 10% investesc în branding/promovare, 30% pentru investiţii. În felul ăsta ating toate lucrurile care mă preocupă.
Ţin să menţionez că după ce am făcut toate aceste economii, 25% din venitul meu “dispare”. E o glumiţă pe care o fac, pentru că nu dispare. Am trecut printr-un divorţ, copilul locuieşte cu mama chiar dacă avem custodie comună, aşadar 25% din venitul meu merge în acea direcţie. Practic îmi rămân 25% din venituri din care să trăiesc, ceea ce e rezonabil.

46,5% dintre români sunt surprinși de cheltuielile medicale neprevăzute. Așa spune un studiu de la sfârșitul anului trecut făcut pentru Raiffeisen. Ție ți se întâmplă să ai luni în care să depășești bugetele alocate sau să nu reușești să economisești? Cum ajustezi bugetul în cazurile astea?

Da, categoric, am astfel de perioade. În acele luni mă uit atent dacă pot economisi, iar dacă nu pot, nu o fac.

Mulți oameni din comunitatea mea au înțeles în ultimele 3 luni cât de important să ai un fond de urgențe. Oamenii care au avut această rezervă au putut să se concentreze pe alte întrebări existențiale. Tu ai un fond de urgențe și/sau de siguranță pentru situațiile neprevăzute?

Da, am, economisind câte 10% din venituri. Recunosc însă că, de multe ori, apelez la el şi pentru alte lucruri, cum ar fi călătorii şi experienţe.

Pandemia a afectat veniturile multor oameni și mulți dintre aceștia au fost nevoiți să-și reorganizeze bugetul familiei. De exemplu, 72% dintre români au renunțat în ultimele 3 luni la ieșirile în oraș (bine, aici a fost ușor, nici nu am avut voie să ieșim), iar 50% și respectiv 46% au renunțat la cumpărăturile de electrocasnice și gadgeturi. Cum a fost pentru tine? A trebuit să renunți la ceva?

A fost un “silver-lining” în toată treaba asta şi a venit din locul la care mă aşteptam cel mai puţin. Eu lucrez mult cu piaţa corporate, unde facturile se plătesc la 30, 60 de zile, depinde de client. Aşa că în martie, când ne-a lovit încă aveam încasări din urmă. Tot atunci am realizat că mi-au dispărut din calendar 3 luni de training, implicit veniturile asociate din următoarea perioadă, am reuşit să îmi ajustez cheltuielile în aşa fel încât să corespundă noii realităţi.

Ce s-a întâmplat cu veniturile tale în pandemie? Au scăzut? Cum te-ai reorganizat ca să îți fie bine?

Da, veniturile mele au scăzut în această perioadă. Mi-am concentrat însă eforturile pe ce pot face în zona digitală, dezvoltare de conţinut, podcasting şi m-am concentrat pe lucrurile pe care le pot face pentru mine în perioada asta. Mai mult timp pentru mine, mai mult timp petrecut în zona de personal branding şi promovare. Lucruri care nu au neapărat un rezultat de moment în venituri suplimentare, dar care pe termen lung contribuie. Am observat de-a lungul timpului că există o corelaţie directă între prezenta online/ vizibilitate/notorietate şi venituri. Aşa că am încercat în perioada asta să mă concentrez pe asta. Am investit pe termen lung.

După ce tragi linie, cu ce lecții financiare ai rămas din această perioadă de pandemie? Mie mi s-a confirmat încă o dată nevoia fondului de siguranță (echivalentul a cel puțin 3 luni de cheltuieli curente) și că bucuriile mele se află în lucrurile simple. La tine cum e?

Am înțeles că este esenţial să nu ai toate ouăle într-un singur coş. Dacă singura mea sursa de venit ar fi fost training-ul, mi-ar fi fost foarte greu în perioada asta.

Cu o privire filosofică în viitor, ce ai vrea să îi transmiți copilului tău despre bani? Cu ce mesaje ai vrea să îl echipezi de acasă?

Să nu îi fie frică de bani şi să nu îi perceapă ca pe un lucru negativ. Obiceiuri de economisire şi investire mai sănătoase decât ale mele. Şi cel mai important, să ia decizii în baza a ceea ce îşi dorește cu adevărat să facă, nu în baza a ceea ce e mai profitabil. Banii sunt importanţi, însă nu sunt cel mai important aspect al vieţii. Îmi doresc mai mult ca fiica mea să fie fericită decât să aibă o educaţie financiară perfectă. Îmi doresc să aibă o relaţie sănătoasă cu banii, aş zice. A, şi să nu rămână într-un context care nu îi place din cauza banilor, într-o cuşcă, nici măcar în una de aur.

Cu o privire pragmatică în viitor, ce planuri ai pentru banii economisiți și cum vrei să îi pui la lucru pentru tine?

Vreau să investesc în imobiliare. Bursa mi se pare prea volatilă. Îi înţeleg beneficiile şi faptul că acolo poţi creşte exponenţial cel mai tare, însă nu mă simt confortabil să ştiu că investesc o grămadă de bani în Tesla, de exemplu, şi Elon Musk declară că preţul unei acţiuni e prea mare, iar asta mă face să pierd o groază de bani. Ca să nu mai zic că trebuie să ştii şi cu ce se mănâncă un pic.

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare