E5 MC site 1000x600

Creditarea pentru locuințe verzi. Merită să investești într-o locuință verde?

Ne poți asculta și aici
Daniela Trandafir

Head of Lending Products, Clienți Persoane Fizice, Raiffeisen Bank România

Specialiștii spun că, pe termen lung, casele verzi, sunt mai ieftin de întreținut și au o valoare de revânzare mai mare.

Avantajele caselor verzi:

  • ne fac mai prietenoși cu mediul
  • sunt mai rentabile
  • ne ajută să economisim resurse, energie, apă.

Ce este o casă verde și de ce ar trebui să alegem o astfel de locuință? 

Casele verzi sunt imobile care îndeplinesc anumite standarde de mediu în special legate de reducerea poluării și care asigură o calitate bună a vieții locuitorilor lor. 

Criterii care definesc o casă verde: 

  • un consum redus de energie 
  • consum redus de apă 
  • utilizarea eficientă a spațiului, atât a terenului cât și a spațiului din interiorul locuinței, fiind favorizate sursele naturale de lumină și aer din casă 
  • materialele de construcție ecologice, nepoluante, care asigură o calitate bună a aerului din casă

De ce resurse avem nevoie pentru a achiziționa sau construi o astfel de casă? 

Casele verzi sunt mai scumpe la momentul achiziției decât o casă standard dar există o serie de avantaje care trebuie luate în considerare pe termen lung.  

Comparativ cu casele obișnuite, casele verzi sunt mai avantajoase: 

  • costuri de întreținere mai reduse cu 50-70%  
  • costuri pentru consumul de apă cu 30% mai scăzute pe termen lung 
  • își păstrează mult mai bine valoarea în timp  
  • riscul de scădere a valorii locuinței este mai redus. 

Așadar, dacă dorești să vinzi la un moment dat ești mai avantajat. 

Da, mai avantajat decât în cazul unei case standard. 

Ce opțiuni de creditare avem pentru achiziționarea unei astfel de case? 

O astfel de casă se achiziționează, în principiu, cu un credit verde, un produs care a devenit din ce în ce mai cunoscut în piața bancară și care a fost conceput pentru a facilita accesul clienților la o casă verde. 

În cazul creditului verde de la Raiffeisen Bank, dobânda este mai mică, are un cost mai mic pentru client și un proces mai simplu de contractare. Banca pune la dispoziție o ofertă de creditare de 90 de zile în care clientul are confortul că știe la ce sumă se califică și își poate căuta verde pe care dorește să și-o achiziționeze. 

Cât de interesați sunt românii de achiziționarea unei case verzi? 

Oamenii au devenit tot mai conștienți de întreținerea casei pe termen lung. De asemenea, acest subiect este tot mai prezent în mintea generației tinere. Tinerii sunt mai conștienți de subiectele legate de grija pentru mediu.  

Tinerii sunt mai orientați și pe partea de investiții pentru că iau contact de mici cu subiectele legate de finanțe.  

Așa este. De asemenea, oferta imobiliară a evoluat în sensul că există tot mai multe case verzi pe piață, care au diverse componente de sustenabilitate și sunt, în general, case eficiente energetic. De aceea, a crescut și interesul pentru case verzi. 1 din 2 dintre clienții noșțri  a optat pentru un credit verde și a achiziționat o casă eficientă din punct de vedere energetic. 

În ce fel influențează economiile la consumul de energie riscul ipotecar? 

Un imobil verde are un consum pe parcursul vieții cu 50-70% mai mic. Unele imobile verzi produc energie mai multă decât consumă, dacă discutăm de panouri fotovoltaice. Pentru bănci, calitatea imobilelor verzi este mai mare, mai bună, prin urmare și banca acordă mai ușor creditul. . 

Există cifre conform cărora clădirile în care locuim sunt responsabile pentru aproape jumătate din totalul emisiilor de carbon în Europa. Cum putem încuraja opțiunea pentru o locuință verde? 

În primul rând, banca educă beneficiarii prin toate instrumentele pe care le are la dispoziție. În al doilea rând, creditul pentru o casă verde are un cost mai bun și o dobândă mai mică. Clientul înțelege că, achiziționând o casă verde, are o serie de avantaje legate de costuri mai reduse, o calitate a vieții mai bună dar și un cost mai redus la dobândă. 

Dacă avem o casă clasică, cum o putem face mai sustenabilă? 

O casa clasică poate fi transformată pentru a fi mai prietenoasă cu mediul și mai eficientă energetic, chiar cu schimbări foarte mici precum schimbarea bateriilor sanitare pentru limitarea pierderilor de apă, schimbarea tâmplăriei, anveloparea clădirii, schimbarea instalațiilor termice și sanitare, instalarea unor surse de energie regenerabilă precum panourile solare.  

Există programe guvernamentale care oferă finanțare pentru achiziția sau renovarea de locuințe verzi și cum pot fi accesate? 

În ultimii ani, statul a pus la dispoziție sume nerambursabile care pot acoperi până la 90% din costurilelucrărilor de renovare pentru transformarea casei într-una verde. În funcție de specificul programului sumele pot fi alocate pentru panouri fotovoltaice, tâmplărie, anveloparea clădirii. Toate informațiile pot fi găsite pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.  

 

Linkuri utile: