thumbnail E3 MC site 1000x600

Plățile viitorului. Tu știi cum arată?

Ne poți asculta și aici
Cătălin Chirieac

Manager Servicii Bancare Digitale, Clienți Persoane Fizice, Raiffeisen Bank România

O analiză Global Payments Report din acest an arată că portofelul digital guvernează plățile la nivel global cu 49%, cu estimarea ca, în 2026, să ajungă la 54%. Plățile cont în cont, adică cele în timp real, cunosc un avans puternic în ultima perioadă, în special în SUA. În 2022 aceste plăți au însumat la nivel global 525 de miliarde $. Iar până în 2026, cota de piață a tranzacțiilor globale de la punctul de vânzare realizate cu numerar se așteaptă să scadă  la mai puțin de 10%.

În acest context, cum vor arăta plățile în viitor la nivel global, dar și în România?

Surprinzător, în Europa, cash-ul este încă predominant, dar din 2024 lucrurile se vor schimba odată cu creșterea popularității portofelelor digitale și a plăților mobile. În Asia, wallet-urile au o pondere de peste 70% spre deosebire de România. În următorii 3-5 ani, wallet-urile vor avea cea mai mare creștere, indiferent că ne referim la plăți POS sau e-commerce deoarece foarte mulți vor implementa check-out-ul cu Apple Pay și Google Play. Modul de a efectua cumpărăturile online se va schimba deoarece, chiar dacă accesezi un site, accesul se face de pe un mobil, astfel check-out-ul poate să fie foarte simplu.

Pe termen lung, vom vedea multe metode de plată și nu vom mai vorbi despre un monopol al cardurilor. În momentul în care vorbim de check-out-uri automate, vorbim, în special, de plăți account to account, fără intermediari.

Este posibil, de asemenea, ca Meta, prin cele  trei platforme: Instagram, Facebook și Whatsapp, va deveni un jucător important în modul în care se vor desfășura plăților în viitor.

Cum se adaptează băncile la aceste schimbări?

Toți depunem eforturi pentru adoptarea tehnologiilor emergente, precum inteligența artificială, machine learning, deoarece astfel de tehnologii ne vor ajuta să rămânem relevanți în piață.

Cum influențează inteligența artificială procesul de gestionare a plăților și cum asigurăm securitatea datelor în acest context?

Un studiu recent arată că în 2022, 1 din 15 adulți din UE a fost vizat de un atac de phishing și, din păcate, numărul fraudelor autorizate, a depășit numărul fraudelor neautorizate, ceea ce înseamnă că ”atacatorii” au pus mult mai mult accent pe păcălirea clienților să facă chiar ei o anumită tranzacție decât să se chinuie să le preia accesul la conturi.

Siguranța datelor este un subiect important, vom avea o nouă directivă Europeană PSD3 – Directiva de Plăți care va pune foarte mult accent pe faptul că toate companiile trebuie să investească foarte mult în securitatea datelor și să-și protejeze pro activ clienții. Această nouă directivă îi face responsabili inclusiv pe cei care controlează platforme de social media, aceste platforme având un rol foarte important în digitalizarea plăților și în securitatea datelor.

Inteligența artificială și învățarea automată joacă deja un rol important în ecosistemul de plăți, iar utilizarea acestor tehnologii va deveni critică în viitorul apropiat pentru a putea detecta, bloca posibile fraude. Și chiar să minimizăm sau să eliminăm riscul de eroare umană.

Ce pot face clienții pentru a-și proteja plățile și datele personale?

  • să verifice atent un site sau un comerciant la prima comandă
  • să evite ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate
  • să verifice atent sursele de informații
  • să facă o comparație a produsului sau ofertei și cu alte site-uri

Cum evoluează cardurile fizice în era plăților digitale?

Cardurile digitale și tokenizate devin tot mai populare, fiind stocate pe dispozitive mobile sau smartwatch-uri ale utilizatorilor pentru a face plățile mai convenabile. Tokenizarea transformă datele cardului în token-uri unice, nereutilizabile, pentru a reduce riscul de fraude.

Alternative la plata cu cardul:

  • Wallet-uri digitale sunt la îndemână, iar telefonul este mereu prezent și sigur deopotrivă.
  • Tranzacțiile cu wallet-uri sunt mai sigure decât cele cu carduri fizice, generând un card nou la fiecare tranzacție, chiar dacă cineva copiază acele date, acestea nu vor funcționa pentru o altă tranzacție
  • Tipuri de plăți suplimentare includ Instant Payment, cu transferuri în mai puțin de 10 secunde pentru sume sub 50.000 de lei.
  • Alias Pay permite plăți bazate pe numărul de telefon.
  • Plățile bazate pe QR Code sunt o opțiune.
 

Cum afectează blockchain și criptomonedele peisajul plăților?

  • Plățile se vor efectua instant indiferent de tipul de plată, nu va mai exista zi nebancară
  • Scăderea costurilor operaționale pentru că majoritatea plăților sunt gratuite

GAME CHANGER

La nivelul Uniunii Europene se discută despre lansarea euro-ului digital, adică o monedă complet digitalizată .