Asigurare alegere

A fi sau a nu fi… interesat de o asigurare?

Pașii necesari pentru a alege o asigurare potrivită

Plătim în fiecare lună facturi și ne împărțim bugetul în cheltuieli obligatorii și cheltuieli pentru îndeplinirea dorințelor. Este important ca în aceste categorii să includem economiile, investițiile, dar și asigurările. Toate aceste tipuri de cheltuieli trebuie abordate ca o grijă suplimentară față de viitorul tău și al familiei tale. Atunci când le alegi însă trebuie să ții cont de nevoile și obiectivele tale.

Produsele de asigurare disponibile pe piață au evoluat mult în ultima perioadă. Astăzi, îți poți asigura mașina, tranzacțiile cu cardul, vacanța, animalul de companie, profesia sau chiar… zâmbetul. Actrița Julia Roberts și-a asigurat zâmbetul pentru 30 milioane de dolari, de exemplu. Dacă viitorul tău nu depinde de strălucirea zâmbetului, primul pas pentru alegerea unei polițe de asigurare este conștientizarea nevoii.

Cercetarea de piață

Procesul alegerii unei asigurări seamănă cu cel al unei locuințe, ca în orice demers financiar ce te va influența în următorii ani. Înainte să iei o decizie finală, cere sfatul unui consilier financiar specializat, verifică în online ofertele companiilor de asigurări, discută cu prietenii și familia. Și bineînțeles, analizează bunurile pe care le ai și suma pe care ești dispus să o investești pentru protecția ta.

Să presupunem că ai, în sfârșit, cheile apartamentului mult căutat în mână și te așteaptă o listă lungă de cheltuieli: mobila, electrocasnice, plante pentru terasa sau gadget-uri de ultimă generație. Pentru a te bucura de ele mai mulți ani, încheie o asigurare pentru locuință. Nu se știe niciodată dacă vecinii și-au făcut planuri pentru schimbarea țevilor vechi sau cineva uită robinetul de la baie deschis.

Citește atent documentele

După ce ai ales tipul de asigurare de care ai nevoie și ai ajuns în fața asiguratorului, citește cu atenție toate documentele puse la dispoziție. Riscurile asigurate, beneficiile și excluderile din asigurare sunt descrise detaliat în condițiile contractuale care ți-au fost înmânate. Dacă ai întrebări, nu ezita să le pui pentru a ști mereu ce să faci când  se întâmplă ceva nedorit. Pune bine documentele primite, iar în cazul în care ai nevoie, analizează-le pentru a răspunde nelămuririlor pe care le ai – oare contractul de asigurare are franșiză? O întrebare importantă pentru a ști dacă ești obligat să suporți o anumită sumă în cazul producerii unei daune.

Analizează periodic nevoile

Știi și tu, viața nu e o linie dreaptă. Trecem prin diferite etape, care corespund anumitor nevoi. Chiar dacă ai semnat un contract de asigurare, nu uita de el. I-ați timp o dată pe an să-l recitești pentru a înțelege dacă ți s-au schimbat nevoile. Situația ta și a familiei tale se poate schimba în timp – apariția unui copil, schimbarea veniturilor familiei, contractarea unui credit -, iar condițiile asigurării sau tipurile de care ai nevoie trebuie și ele adaptate. Poate în asigurarea de viață vrei să adaugi o clauză care să acopere și asigurarea de sănătate.

Pune întrebări cu încredere

Orice contract pe care-l semnezi e ca o relație asumată pe termen lung. E important să menții legătura cu asiguratorul tău, care îți  poate răspunde la întrebări pe tot parcursul contractului și să te ghideze în alegerile facute. În cazul unei daune, pune-i la dispoziție documentele solicitate pentru ca procesul de despăgubire să fie unul cât mai ușor de ambele părți. În ultima vreme, procesul de digitalizare a fost accelerat și în industria asigurărilor. Apelează cu încredere la soluțiile digitale disponibile – subscriere, notificare daună -, pentru a economisi timp prețios pentru tine. De exemplu, asigurările de accidente, intervenții chirurgicale sau pentru boli grave se pot încheia online. Iar siguranța ta și a celor dragi este la un click distanță!

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare