Sezon 1 bugetul la dieta

Bugetul la dietă

Degustă cheltuielile în porții sănătoase

Știm deja, excesele nu fac bine nimănui.

Exact cum organismul nostru obosește după excesele alimentare și are nevoie de o perioadă de recuperare și starea noastră financiară are nevoie de zile de detoxifiere. În iunie, la Money Bistro, lansăm un meniu financiar sănătos, pe care te provocăm să-l deguști, pentru a avea un buget răcoritor în această vară

Primul pas în orice dietă e să-ți stabilești meniul potrivit necesităților tale. În cazul finanțelor, e important în primul rând să-ți creezi un bugetUn instrument de planificare financiară, bugetul lunar îți permite să planifici cât să cheltui și cât să economisești. 

Crearea unui buget nu e o activitate palpitantă, pentru unii e chiar de speriat, dar e necesară dacă îți dorești să ai o viață financiară echilibrată 

Un buget te ajută să-ți prioritizezi cheltuielile și să-ți gestionezi mai bine câștigurile și viitorul financiar. 

În următoarele zile, te provocăm să-ți notezi într-un carnet, un tabel Excel sau o aplicație toate cheltuielile pe care le vei face. Astfel, vei putea să identifici și ce categorii de cheltuieli ai. 

Modul de preparare a unui buget 

Adună toate tranzacțiile financiareÎnainte să-ți creezi un buget realist, trebuie să știi cât câștigi și pe ce ți se duc banii. Experții financiari recomandă să-ți urmărești cheltuielile timp de 30 de zile, pentru a avea un tablou complet. 

Noi te încurajăm să o iei retrospectiv. În următoarele zile, analizează-ți tranzacțiile bancare din ultimele luni și vezi ce cheltuieli ai avut – mâncare, ieșiri în oraș, distracție, haine, chirie sau rate. 

Sfat: Setează-ți alarme zilnice, pentru a-ți înregistra cheltuielile în tabel. 

Sursele de venit. Dacă lucrezi pe cont propriu sau ai venituri suplimentare, înregistrează-le pe toate. Dacă ai un venit regulat, cu taxele deduse, include la venituri lunare doar salariul net. 

Lista de cheltuieli lunare. Notează într-un carnet sau un tabel Excel meniul de cheltuieli, pe care-l planifici pentru o lună. Aici, include rata la casă sau mașină, alimente, întreținere, timp liber și distracție, economii – practic toate lucrurile și serviciile pe care dai banii. 

Împarte-ți cheltuielile în fixe și variabile. Cheltuielile fixe sunt cele care nu se schimbă de la o lună la alta, cum ar fi ratele la bancă, serviciile de telefonie, internet sau cablu TV ș.a. Aceste cheltuieli sunt esențiale și nu prea se schimbă. 

Cheltuielile variabile diferă în fiecare lună și includ plățile pentru alimente, mâncarea pentru animalele de companie, benzină, distracție, ieșiri în oraș, cadouri de sărbătoriTu alegi ce categorii să-ți setezi. Poți avea o categorie pentru alimente și una separată pentru mâncatul în oraș, sau o linie generală pentru „mâncare”. Toate cheltuielile de distracție și timp liber le poți grupa într-o singură categorie sau, dacă-ți place să-ți cumperi cărți, ai putea avea în buget o linie separată pentru ele. 

Venit vs. cheltuieli. Dacă rezultatul final îți dă cu plus și ți-a rămas rest din venitul lunar, e un început bun. Înseamnă că poți aloca acest exces într-un cont de economii, să investești în pensia privată sau în unul din propriile obiective (cursuri de dezvoltare profesionalăînot, alte hobby-uri) 

Ajustează-ți cheltuielile. După ce ai identificat și listat toate cheltuielile, scopul final este ca sumele din cele două coloane – venit și cheltuieli – să fie egale. 

Dacă cheltuielile îți depășesc venitul, analizează în ce categorii poțși trebuie să faci ajustări. De exemplu, poți renunța la abonamentul de la sală sau să mai tai din mesele și cafelele din oraș.  

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare