imobiliar

Creditul imobiliar este o decizie pe termen lung

Cum devii proprietar cu acte în regulă

Ne numărăm printre popoarele cu o apetență mare pentru detinerea de proprietati imobiliare, așa că e bine să știi de la inceput că ai o genă comună care ne impinge instinctiv spre deținerea de bunuri și proprietăți. Nu acționa însă presat de diverși factori externi, ci ia decizii cumpătate, fă-ți timp să verifici toate informațiile cu privire la tot ceea ce presupune această achiziție, înainte de a te angaja să cumperi o locuință.
Dacă una dinre rezoluțiile pentru anul 2021 este să te muți într-o casă nouă sau să devii pentru prima dată proprietar cu acte în regulă, ține cont și de lucrurile de mai jos.

Creditul ipotecar vs. creditul imobiliar

Cele două variante de opțiuni de creditare sunt foarte similare, ambele fiind variante care te pot ajuta să aduci la viață casa visurilor tale. Diferența majoră este dată de bunul cu care garantezi pentru creditul pe care urmează să îl contractezi. Asta înseamnă că pentru un credit ipotecar garanția va fi reprezentată chiar de imobilul pe care îl vei cumpăra prin credit. Creditul imobiliar oferă însă mai multă flexibilitate, pentru că poți aduce în garanție și o altă proprietate pe care o deții.

Cu actele în regulă

Ai găsit casa sau apartamentul pe care ți-l dorești, dar înainte să ajungi la bancă pentru a contracta creditul, pregătește documentele de care ai nevoie

• documentele de identitate; • dovada veniturilor. Dacă obții venituri fixe de tip salariu sau pensie, va fi destul de simplu. Există soluții și în cazul veniturilor flexibile din drepturi de autor sau chirii. Trebuie doar să pui la dispoziția băncii doumentele din care să reiasă natura și valoarea veniturilor; • actele din care să reiasă proprietatea imobilului pe care vrei să îl achiziționezi. Aici te poate ajuta un notar.

Avansul pentru casă

Știai ca avansul este o cerință impusă de Banca Națională a României? Scopul acestei măsuri este de a te proteja de încheierea unui credit mai mare decât îți permit veniturile și de a te ține departe de riscurile unei îndatoriri excesive.
Concret, este vorba de un procent pe care BNR îl stabilește și pe care banca îl poate finanța sub formă de credit. Dacă vorbim de un procent de 80-85%, diferența de 15-20% trebuie să fie acoperită de către tine sub formă de avans. Avantajul este că pe termen lung vei avea un credit mai mic, ceea ce înseamnă rate mai mici pe durata rambursării creditului.

Euro sau lei?

Specialiștii financiari recomandă să contractezi creditul de achiziție în moneda în care obții veniturile. În România, veniturile se obțin, în cea mai mare parte, în lei. Evită pierderile ce pot apărea din schimbul valutar sub formă de creștere a ratei și nu lega creditul de fluctuațiile euro.

Caută flexibilitate

Verifică ofertele băncilor cu atenție și vezi care dintre beneficiile oferite îți sunt utile. Poți încheia, de exemplu, un credit cu dobândă fixă timp de 7 ani, pentru a fi sigur că rata nu va crește în decursul acestei perioade. De asemenea, poți schimba data scadentă de plată conform nevoilor tale. Unele bănci oferă și posibilitatea să reduci temporar nivelul ratei lunare de plată sau chiar să beneficiezi de o perioadă de grație, fără costuri suplimentare.

Documentează-te și consultă ofertele extinse ale băncilor, pentru ca mai apoi să poți face o alegere informată, cu care să te simți conforabil.

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare