cum economisim

Cum economisim – în lei sau valută?

Sfaturi de la Răzvan Szilagyi, specialist Raiffeisen Bank

Procesul de economisire este unul serios. Știm cu toții că e nevoie de bugetare și planificare în avans pentru a pune la punct finanțele lunare. Însă despre aceste aspecte am discutat la Money Bistro în câteva rânduri, sperăm că deja ești expert în gestionarea portofelului.

Așa că, dacă ai parcurs deja partea esențială de început, ești gata pentru nivelul următor.

O întrebare des auzită

În ce monedă este cel mai recomandat să economisești, care e rețeta câștigătoare?

Trebuie să știi, în primul rând, că indiferent de monedă, este important să pui bani deoparte și alimentezi un obicei financiar sănătos pe termen lung. Câștigi astfel un surplus de bani, dar îți exersezi și puterea voinței, întărindu-ți încrederea în propriile forțe.

Deși nu există o rețetă unică, universal valabilă pe care o putem folosi cu toții, un lucru sigur este că personalizarea în funcție de obiectivele pentru care economisești este cheia. Însă, ca în orice rețetă de succes, sunt câteva direcții, cantități și gramaje de respectat pentru a te asigura că te îndrepți în direcția corectă.

Elimină riscul valutar

Scopul economisirii este să ne utilizăm și conservăm cât mai eficient resursele și să construim pe termen lung. În acest context, e bine să eliminăm orice necunoscută ce ar putea să apară într-un viitor atât de incert cum se arată de pe acum.

Cursul valutar fluctuează de la zi la zi și depășește noi praguri istorice tot mai des. La jumătatea lunii septembrie a fost atins un nou maxim al euro, leul depreciindu-se tot mai aproape de pragul psihologic de 4,86. Cu siguranță nu vrei ca situația ta financiară să depindă în vreun fel de aceste schimbări economice.

Pe scurt, stabilește clar care sunt obiectivele pentru care economisești și împarte-le în categorii în funcție de moneda în care le vei plăti. Astfel, dacă vrei să mergi într-o vacanță în afara țării, pune banii deoparte direct în valută. Dacă ți-ai propus să achiți mai devreme de termen creditul imobiliar contractat in lei, atunci pune în pușculiță tot lei.

Există prețuri care sunt stabilite în lei (cum ar fi prețul legumelor produse în Romania), prețuri care se stabilesc în funcție de cursul EURO (locuință, chirie, factură de telefon) sau USD (combustibili), precum și prețuri care depind parțial de lei și parțial de alte valute (acciza la tutun reprezintă peste 50% din prețul final al produsului și este stabilită în euro). Evident, aproape în totalitate, plata efectivă se va realiza in lei. În acest context, provocarea este să determini în ce monedă să economisești pentru a-ți îndeplini obiectivele.

Obiectivele diferă în funcție de importanță, de perioada în care pot fi îndeplinite dar și în funcție de activele în care investim. Astfel că îți poți stabili să pui bani deoparte pentru achiziția unei locuințe, educația copiilor, construirea unui fond de urgență sau menținerea nivelului de trai la retragerea din viața activă, adică la pensionare.

Prioritizează obiectivele de economisire în funcție de importanța și relevanța lor în viața ta și asigură-te că aloci constant o sumă de bani către acea direcție.

Pont de final de la Răzvan Szilagyi

Pentru că ai citit până aici, îți las un sfat util, după cum obișnuiesc eu să îmi gestionez economiile în lei și valută.

Personal, folosesc următoarea formulă: RON 50% și EUR 50%, cu mențiunea că am în vedere să o mențin pe termen mediu și fac o verificare anuală, ceea ce vă recomand și vouă. Aleg această abordare din câteva motive simple:

ponderea cheltuielilor cu produsele alimentare, acolo unde prețurile sunt stabilite în cea mai mare parte în lei, este semnificativ mai redusă decât 32%.

cheltuielile pentru recreere (vacanțe, restaurant etc.) au o pondere mai mare de 3,2% și sunt dependente de euro

pentru simplitate am eliminat dolarul, alocându-i ponderea către euro.

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare