buget lunar

Cum ne afectează emoțiile bugetul lunar?

5 emoții care declanșează achizițiile din impuls

Ia-ți un moment să te uiți prin casă și identifică cel puțin cinci lucruri pe care nu le-ai folosit deloc în ultimile săptămâni – electrocasnicele ce stau ascunse în dulapurile din bucătărie, accesorii pentru exerciții, hainele nepurtate din garderobă. Cu siguranță ai pentru fiecare un argument de ce nu le folosești. Dar oare ce te-a determinat să le cumperi? Tristețea, bucuria, nepăsarea sau plictiseala – toate sunt emoții care ne pot ajuta sau afecta deciziile financiare. Haideți să vedem ce impact au fiecare asupra buzunarului nostru.

Te simți trist? Cumpărăturile ne fac să ne simțim mai bine, crește nivelul de serotonină în sânge, iar viața ne pare mai ușor de gestionat. Pe de altă parte, atunci când suntem triști, nivelul hormonului fericirii e la un nivel scăzut și avem nevoie de un impuls pentru a ne bucura de viață. De regulă, căutăm acest impuls în exterior, de multe ori la cumpărături. Deoarece credem că pentru a ne simți bine avem nevoie de o doză mai mare de serotonină, tindem să cheltuim mai mult, pentru a scăpa de tristețe și a ne bucura de lucrurile noi din coș. Practic, scoatem mai mulți bani din portofel pentru a simți o scurtă bucurie în prezent.

Sfat: Când ești trist nu ai nevoie de fapt de mai multe lucruri, ci mai puține. Mai puțin zgomot, mai puțină presiune, mai puțin stres. Prin urmare, închide magazinele online, fă puțină mișcare, petrece timp în natură sau alături de un prieten.

Când ești furios ai tendința să-ți asumi riscuri mai mari și te încăpățânezi atunci când alegerile tale sunt puse la îndoială, refuzând să admiți că ai greșit. Ești mai predispus să faci tranzacții mari fără să analizezi ofertele de pe piață. De exemplu, după o ceartă cu partenerul/partenera, din dorința de a  depăsi o situație conflictuală, umpli mai mult decât de obicei coșul de cumpărături sau decizi să-ți reînnoiești întreaga garderobă de toamnă.

Sfat: În astfel de momente, apelează la o persoană neutră, care te poate ajuta să te distanțezi de emoții și să analizezi posibilele achiziții la rece.

Caști de plictiseală? Magazinele adoră plictiseala sau singurătatea, deoarece oamenii cred că se pot vindeca de ambele prin shopping, online sau offline. Câți dintre noi nu ne-am pornit la mall sau am deschis o platformă e-commerce doar să ne uităm, dar într-un final scoteam cardul pentru a plăti geanta sau pantofii din vitrină?

Sfat: Alege să petreci timpul într-un mod productiv – citește o carte, uită-te la un film cu prietenii, descoperă un nou cartier din orașul tău, fă un curs online sau verifică-ți contul și economiile pentru a vedea cât de aproape ești de planurile tale financiare.

Fericit să cheltui. Nu realizăm mereu, dar și emoțiile pozitive ne pot afecta sănătatea financiară. Când suntem fericiți, uneori facem abstracție de logică și cheltuim fără să ne gândim la consecințele pe termen lung, mai ales când sărbătorim veștile bune. Gândește-te la persoanele care fac cinste când sunt promovate sau iau un job nou. Este ok să te bucuri și să celebrezi momentele frumoase, asigură-te însă că aceste cheltuieli sunt o alegere conștientă, nu un impuls.

Frica poate juca un rol major în modul în care cheltuim. Frica să nu rămânem fără mâncare ne face să umplem cămara. Frica de a ajunge fără adăpost ne poate determina să economisim. În același timp, ne face să avem îndoieli față de propriile decizii. Astfel, putem amâna să ne mutăm într-o casă mai mare și mai confortabilă pentru familia noastră sau alegem să evităm investițiile la bursă.

Sfat: Ia-ți la bani mărunți bugetul și vezi dacă frica este rațională sau e determinată de experiența oamenilor din jurul tău. Discută cu un coach financiar sau un economist, care să te ajute să navighezi mai ușor prin deciziile financiare, dar și prin propriul buget.

În concluzie, când vrei să verifici dacă o achiziție este impulsivă, întreabă-te dacă ai planificat acea cumpărătură sau este mai degrabă consecința unei stări emoționale care nu și-a găsit rezolvarea. Dacă acel produs nu e pe lista ta de cumpărături înseamnă că e o achiziție de impuls. În definitiv, te vei ajuta pe tine dacă pui produsul la loc pe raft și vei deveni un consumator mai încrezător.

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare