risk taker new size

Cum și-a reevaluat un „risk taker” obiceiurile financiare în pandemie

Primii pași spre independența financiară

Doruleț lucrează în domeniul IT, ca mulți alți tineri din România. El este din Pitești, însă locuiește și lucrează în Dublin. În cazul lui, sănătatea financiară a devenit prioritară destul de recent, când și-a propus ca în următorii 5 ani să devină independent financiar. Acest obiectiv l-a determinat să riște din primele investiții la bursă, devenind din spusele lui un adevărat „risk taker”. Doruleț a împărtășit cu Laurențiu Mihai ce a învățat după ce a pierdut 70% din primele investiții și cum și-a readaptat obiceiurile financiare în pandemie, pentru a fi mai aproape de destinația pe care și-a propus-o – independența financiară.

Pornește la drum cu obiective clare

Am descoperit recent mecanismul din spatele banilor. Am citit și ascultat sute de cărți, podcasturi și informații din domeniul financiar până să înțeleg că banii reprezintă unealta ce ne permite să câștigăm timp de calitate pentru noi și cei dragi nouă. Pornind de la această definiție, în urmă cu doi ani, mi-am propus să ating independența financiară în următorii 5 ani. Știu că nu este un obiectiv tocmai smart, dar cred că obiectivele realiste sunt cele care te fac să mergi cu frâna de mână trasă și nu te lasă să-ți atingi adevăratul potențial. Așa că, după ce mi-am setat acest obiectiv, am început sa lucrez la planul de acțiuni, cu strategiile și pașii mărunți pe care trebuie să îi urmez pentru a ajunge la destinație.

Despre primele investiții și lecții bune de urmat

Prima mea investiție reală a fost în urmă cu 6 ani, când am început o mică afacere, care acum îmi asigură între 60-80% din suma necesară pentru cheltuielile lunare, devenind un venit semi-pasiv. Adevăratele investiții le-am inceput în urmă cu 2 ani, pe care le-am și pierdut în proporție de 70% în primele luni după ce am investit. Ambiția mea a fost, însă, atât de mare încât am trecut extrem de repede prin aceste eșecuri și am învățat din ele. Având în vedere că am stabilit ca în termen de 5 ani să devin independent financiar, mi-am dat seama că nu pot face asta investind într-un ETF care îți aduce un profit de 7-20% pe an. Eu aveam nevoie de 7-10% pe lună, așa că am început să mă axez pe daytrading.
Am realizat, de asemenea, că este foarte important să știi încă de la început care este valoarea maximă pe care o poți pierde. Dacă nu ești confortabil cu suma pe care o poți risca, dar totuși simți că este o oportunitate bună, poți încerca să reduci suma investită sau să mergi mai departe ignorând acea oportunitate.

Pofta de risc

Aproximativ 90% dintre investițiile mele au un grad de risc ridicat. Probabil, sunt catalogat ca un mare risk taker. Însă, eu am învățat un lucru util de la fondurile mutuale și ETF-uri, anume că sunt compuse din zeci și sute de firme, iar în felul ăsta nivelul de risc scade.

Urmând acest exemplu, am început să funcționez exact pe sistemul lor. Așa că am mers în investiții riscante dar cu un grad mare de profit, însă individuale și independente una de cealalată, mărimea fiecăreia în portofoliu fiind direct proporțională cu gradul de risc pe care îl are. În privința rezultatelor din ultimele șase luni, am o medie lunară de creștere a portofoliului din investiții de aproximativ 12,7%.

Schimbări și recalibrări în vreme de pandemie

În primele luni de pandemie, am fost debusolat. Mișcările pe bursă erau destul de nesigure.
Deja vedeam cum planul pentru 2020 se pierdea în zare. Am decis însă să reduc din cheltuieli, pentru a mă ține de obiectivele mele. Astfel, am fost chiar nevoit să mă mut undeva mai departe de oraș, lucru pe care nu îl regret și nici nu cred că îl voi regreta prea curând. Am reușit să-mi revăd obiectivele investiționale, iar acest lucru m-a ajutat să-mi redresez veniturile.

Aperitive financiare

  • Fă-ți un reset, un brain wash. Banii trebuie abordați  ca o unealtă spre libertate.
  • Setează-ți obiective financiare clare și apoi totul va veni de la sine.

 

Hai să ne folosim de un exemplu. Să presupunem că ești în Bucuresti și vrei să mergi până la Timișoara noaptea cu mașina. Ce vei face să ajungi acolo, care sunt pașii de urmat?

Evident, în primul rând, te vei urca în mașină și vei conduce. Oare poți vedea încă de la început tot traseul în imginația ta? Categoric nu poți vedea drumul cu toate curbele, semafoarele, mașinile și gropile. Totuși, poți vedea atât cât luminează farurile, acestea luminând suficient încât să te ducă la destinație, din aproape în aproape.

Dacă nu ai obiectivul (destinația) setat nu ai cum să ajungi acolo. Totodată, chiar dacă ai obiectivul clar în minte și rămâi blocat din pricina faptului că nu vezi tot traseul încă de la început, nu vei ajunge la el. Așa că setează obiective clare și dă-i bataie, altfel nu vei ajunge nicăieri.

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare