Episod 1 pagina

Educație financiară acasă la un bancher

Ne poți asculta și aici

În primul episod Money Chat, Andreea Remețan, gazda podcastului, a aflat de la Cristian Sporiș, vicepreședinte Raiffeisen Bank România, cât de fragil este echilibrul dintre înclinațiile naturale spre moderație sau exces și educația financiară atunci când ne potolim poftele din portofel. Sibian, tatăl a două fetițe gemene și ambasador al drumului care ne unește, Via Transilvanica, Cristian povestește despre ce înseamnă o carieră în bancă, alegerile pe care le face un cumpătat financiar și oferă sfaturi practice despre economisire și investiții. 

Care este prima ta amintire despre bani?  

Cel mai mult îmi plăcea când mergeam la colindat. De obicei, la vremea aceea, existau rude care ne dădeau cozonac, covrigi sau bomboane, dar aveam și rude care ne dădeau bani. Aceia erau preferații mei. 

Consideri că ai fost învățat de mic să pui bani deoparte, să econimisești? Cum te consideri, frugal sau gurmand financiar?  

Familia mea a economisit tot timpul. În ceea ce privește, cred natural sunt frugal. De mic mi-a plăcut pun bani deoparte și îmi cresc pușculița. De exemplu, mereu îi spuneam surorii mele duc eu gunoiul sau duc fac cumpărăturile, dacă îmi 5 sau 10 lei. Cu toate astea, am momente în care sunt și gurmand financiar. Cred balanța este undeva la mijloc. Contează foarte mult în ce urmează investesc sau nu.  

Apropo de cele două fete, ce lecții financiare vrei să le transmiți?  

Există persoane care tind economisească și persoane care tind cheltuiască. Fetele mele sunt două caractere total diferite, deși primesc aceeași educație. De exemplu, când primesc bani de sărbători sau de ziua lor, una dintre ele pune deoparte și îi folosește doar atunci când vrea să-și satisfacă o plăcere personală. În rest, când iese cu prietenii, deși are bani, vine și îmi cere. Cealaltă, în schimb, niciodată nu-mi cere bani, ci îi cheltuiește instant pe cei care îi primește. Cred peste 20 de ani, una dintre ele o economisească, iar cealaltă o va suna se împrumute. 

Nu te gândești să crești nivelul veniturilor? Poate crești prețul unui serviciu oferit, sau apelezi la un credit bancar. 

Toată lumea dorește își crească veniturile, dar există o zonă în care creșterea incrementală a venitului nu-ți mai oferă nicio satisfacție, pentru se va duce în economisire. Cu cât faci mai mulți bani, cu atât ai tendința de a îi pune deoparte. Eu cred generațiile noi nu mai pun atât de mult accent pe partea de a deține sau de a poseda lucruri, ci sunt mai înclinați spre investirea în experiențe 

Spune-mi, voi cum vă administrați bugetul în familie? Tu și soția aveți un cont comun sau separate? Economisiți? Dacă da, pentru ce? 

În primul rând, toți banii sunt ai familiei. Avem două conturi comune pe care le folosim pentru orice avem nevoie, dar avem și conturi personale. De exemplu, ea își folosește contul personal pentru surprize, iar eu sunt cel care se ocupă de partea de investiții, mai ales pentru am început lucrez în bancă, la trezorerie. Așa am învățat investesc bani în acțiuni, obligațiuni sau în orice oportunități care apar în piață și care mi se par profitabile 

Ce obiceiuri financiare aplici acasă?  

Nu pot spune raționalizez anumite lucruri. Ceea ce contează cel mai mult pentru mine este nu cheltuiesc mai mult decât câștig. Nu trebuie îmi planific cheltuielile sau îmi trăiesc viața într-un tabel Excel. Excelul meu este cardul de credit.  

Ce ar trebui să facem ca să fim confortabili financiar? 

Ca fim confortabili financiar, trebuie învățăm fim echilibrați. Orice exces, într-o direcție sau alta, nu ne va duce niciodată unde vrem. Ar fi ideal nu cheltuim din impuls, ci ne gândim tot timpul la raportul preț-beneficiu adus de acel produs.