lsf 2

Primul sfat financiar: să-mi deschid un card bancar

Pentru a fi cumpătat, setează-ți o sumă lunară și nu o depăși

Provocările de dans și video-urile haioase au ajutat-o pe Adina Marina să strângă pe TikTok o comunitate de peste 610k și 29 milioane de like-uri. Tânăra nu-și calculează doar vizualizările pe platformele sociale, dar și banii din portofel, pentru a fi sigură că nu-și depășește suma lunară pe care și-o propune pentru cheltuieli.

Ce rezultat ai obținut la BAC-ul Financiar și dacă ai fost surprinsă de acesta?

Sunt cumpătată, potrivit rezultatului de la BAC-ul financiar. Nu mă surprinde acest rezultat, deoarece mereu știu cum să îmi gestionez banii, chiar dacă uneori mai am și zile în care cheltui foarte mult. Se compensează cu zilele în care nu cheltui deloc. 😊

De unde sau de la cine ai aflat primele sfaturi financiare?

Primele sfaturi financiare le-am aflat de la părinții mei, ei mi-au inspirat această responsabilitate financiară și mă bucur că au făcut-o. Primul sfat primit a fost să îmi deschid un card bancar pe numele meu, iar al doilea sfat a fost să-mi aleg o anumită sumă de bani pe lună și să mă asigur că nu o depășesc.

Care sunt micile tale „plăceri financiare nevinovate”?

Micile plăceri nevinovate financiare sunt: mâncatul în oraș, cumpăratul obiectelor vestimentare și accesorii, dar și plăcerea de a călători. În cazul mâncatului în oraș ar fi mai convenabil din punct de vedere financiar să cumpăram ingredientele separat și să le gătim acasă, decât să cheltuim mai mulți bani pe fast-food. Este o metodă mult mai ieftină și mai sănătoasă. Cât despre cumpărarea obiectelor vestimentare, de obicei, atât eu cât și cunoștințele mele avem tendința de a cumpăra haine mult mai scumpe din cauza firmei, în loc sa ne axăm pe achiziționarea unor obiecte vestimentare mai calitative și mai ieftine, dar care nu sunt de la un brand cunoscut.

Care sunt cheltuielile care îți mânâncă cel mai mult din buget?

De obicei, încerc să economisesc cât de mult pot. Transportul în comun este una din cheltuielile care îmi mănâncă cel mai mult din buget.

Ce ai făcut/cumpărat cu primii bani câștigați?

Cu primii mei bani câștigați am făcut cinste prietenilor mei, pentru că au fost primii mei bani câștigați vreodată.

Ce nu știi, dar ai vrea să știi despre gestionarea banilor?

Mi-ar plăcea să știu cum îmi deschid un cont de economii și ce implică acesta. E o idee mai veche, dar pe care am tot amânat-o. Un alt lucru despre care aș fi dorit să aflu mai multe informații atunci când mi-am făcut primul meu card este folosirea aplicațiilor bancare și în ce constă instalarea și activarea acestora. Pot spune din proprie experiență – am o astfel de aplicație pe telefon și mă ajută cu un singur click să țin socoteala banilor.

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare