Episod 2 pagina

Regulile financiare ale unui educator în comunități

Ne poți asculta și aici

Money Chat vine cu noi aperitive financiare pe care le vom degusta împreună cu Marinela Rață, fondatoarea asociației Dream Project. Marinela a pus bazele unei organizații care sprijină și ghidează mamele singure sau fără venituri, în special din rândul adolescentelor, care au nevoie de un punct de pornire pentru a începe o viață pe cont propriu. Află dintr-un nou episod Money Chat care este rețeta potrivită pentru munca din spatele unui ONG.  

Marinela, cum a început povestea Dream Project? Ce te-a inspirat sau determinat să pui bazele unui ONG?  

Oficial, Dream Project a început în 2015, când ne-am propus să facem coaching pentru adolescenți. După ce am născut primul copil, în 2016, am decis să schimbăm numele inițial al ONG-ului, deoarece simțeam că trebuie să mă dedic cauzelor mamelor vulnerabile și, în special, mamelor minore. Am ales să fac acest lucru, deoarece în prima parte a perioadei mele de maternitate, am avut un baby blues și mi-am dat seama cât de greu ne este nouă, mamelor, să depășim aceste momente.  

Astfel, în 2016 am pornit proiectul Trusoul Finlandez, pe care am reușit să îl donăm mai multor mame din București și am creat un grup de sprijin pentru mame minore, după ce am cunoscut prin maternitățile din București, fete care au născut înainte de 18 ani. Chiar ne-au impresionat poveștile lor și am decis să ducem mai departe acest proiect.  

Ce presupune înființarea unui ONG, dacă ar fi să sfătuiești un om la început de drum? Ce resurse financiare și umane crezi că sunt necesare?  

În 2015, când am înființat ONG-ul, am avut nevoie de 1000 lei. Acum, nu îți trebuie mai mult de 200 de lei pentru a face acest lucru. În schimb, consider că cel mai important este să ai lângă tine oamenii potriviți cu care să lupți pentru cauza pe care o susții. Motorul care contează cel mai mult este energia pe care o investești în cauza pe care o reprezinți.  

În zona de management a organizației, cum reușiți să atrageți fonduri? Aveți suficienți parteneri pentru a acoperi nevoile mamelor vulnerabile din România? 

Nu avem suficiente fonduri, dar avem noroc să îi avem pe cei de la Raiffeisen Bank lângă noi, cărora le suntem recunoscători pentru toată susținerea oferită în ultimii doi ani. Sunt foarte importante finanțările partenerilor noștri, deoarece facem proiecte pornind de la nevoile beneficiarelor noastre. Ne-am propus ca prin strategia pe următorii trei ani, să reușim să adunăm cât mai multe companii care să înțeleagă pentru ce luptăm și care să ne susțină.  

Cum arată bugetul lunar sau anual al unui ONG? Există sume pe care vă puteți baza în mod constant? Când întocmești bugetul, cauți finanțare în funcție de beneficiari?  

Nu putem spune că suntem în punctul în care putem avea bugete bine stabilite. Avem câteva firme care ne susțin, plus oamenii care redirecționează anual cei 3,5% din care ne plătim site-ul, contabilitatea și alte lucruri consumabile care sunt necesare pentru a ne desfășura activitatea. Ideal ar fi să ne uităm la nevoia beneficiarului și să construim un buget, dar pentru că suntem un ONG mic, pentru noi acest ideal este un vis pentru care luptăm. Până atunci, putem îndeplini nevoile în funcție de bugetul disponibil.   

Povestește mai multe despre proiectul #PeContPropriu. Cum ajutați, mai exact, femeile vulnerabile prin acest proiect? Câte femei ați reușit să ajutați până în prezent?   

Prin proiectul #PeContPropriu oferim femeilor vulnerabile finanțare pentru cursuri de calificare, de educație financiară și le oferim kit-uri de lucru, pentru ca ele să poată să-și câștige independent un venit. Cele mai multe beneficiare cu care am lucrat până acum gândesc de pe-o zi pe alta când este vorba de bani, neștiind ce este planificarea. În schimb, am observat că după cursul de educație financiară, după ce li s-a explicat că în momentul în care muncești, primești bani pentru timpul pe care îl investești și pentru ce știi să faci, au avut reacții de tip revelator: Aha, deci așa se întâmplă lucrurile”.  Astfel, li s-a schimbat perspectiva, iar foarte multe dintre ele au ales să-și caute un job. Unele dintre ele au avut chiar și mai mult curaj, s-au reîntors la școală sau și-au luat carnetul de conducere.  

Prin acest proiect am ajutat 20 de femei, dar urmează să ajutăm alte 15 printr-un alt proiect pentru care am primit finanțare de la Raiffeisen Bank, prin care le oferim consiliere vocațională, ajutându-le să-și caute și să-și găsească joburi. 

Pandemia a schimbat multe în viețile noastre. Cum a fost perioada aceasta pentru femeile vulnerabile, ați reușit să mai ajungeți la ele? Cum au arătat fondurile organizației în această perioadă? 

Din martie 2020 am mutat aproape totul în online. Inițial am crezut că nu vom reuși să ducem la bun sfârșit proiectul #PeContPropriu, deoarece totul s-a blocat și a trebuit să amânăm toate activitățile și evenimentele pe care le aveam planificate. Cu toate acestea, în câteva luni am reușit să ne redresăm. Fondurile nu ne-au fost afectate, iar acest lucru ne-a făcut să fim foarte optimiști pentru anul 2021. 

Știu că mare parte din mamele vulnerabile pe care le ajuți sunt, de multe ori, mame adolescente și singure. Din câte ai observat, acolo unde e cazul de mai mulți membri ai familiei, cine gestionează banii în familie? 

Depinde. Dacă de exemplu, mama minoră trăiește într-o familie unde există un adult, acela gestionează banii, dar există și situații în care tot ce cheltuiește sau consumă este alocația copilului și a ei, adică în jur de 300 de lei pe lună, din care trebuie acoperite toate nevoile copilului. Dacă locuiește și cu părinții sau cu partenerul, bugetul este suplimentat. 

Cum s-a schimbat viața ta? Ce ai învățat tu de la mamele pe care le-ai ajutat de-a lungul timpului? 

Am învățat că a fi mamă se simte la fel în orice mediu și la orice vârstă, indiferent de contextul în care te afli. Am rămas uimită de mamele minore și de atașamentul uimitor pe care îl au față de copil, m-a impresionat mult.