Episod 5 pagina

Regulile financiare ale unui student în străinătate

Ne poți asculta și aici

Victor Toma,student în anul II la Universitatea din Groningen, Olanda, are 20 de ani și este pasionat de programare și design. A ales să studieze Computing Science în străinătate, deoarece consideră că acolo poate fi mult mai bine pregătit. Ultimii doi ani, pentru el, au fost foarte interesanți, deoarece a prins experiența facultății atât într-un context normal, cât și în cel pandemic. Fapt ce l-a determinat pe acesta să învețe să se apateze și să meargă mai departe.  

De la traiul în casa părinților la cultura olandeză  

M-am adaptat destul de repede la traiul pe cont propriu. Un lucru interesant pe care l-am observat în momentul în care am devenit student în Olanda, a fost că numai 15% dintre studenți sunt olandezi, restul sunt internaționali. În momentul în care am început să socializez cu colegii mei olandezi, un lucru pe care mi l-au spus este că ei sunt foarte direcți. Eu sunt și nu sunt de acord cu acest lucru, deoarece am prieteni de la facultate pe care îi întreb dacă vor să iasă, iar ei dacă nu au chef, îmi spun direct că nu ies și că preferă să stea acasă. În România, acest lucru poate fi considerat un semn de lipsă de respect. Olandezii așa sunt învățați să comunice. Mi-a luat vreo două săptămâni până să realizez că nu au nimic personal cu mine.  

De asemenea, diferența de prețuri este foarte mare, este mult mai scump traiul în Olanda, motiv pentru care am învățat destul de repede să gătesc, deoarece mâncatul în oraș nu este o decizie foarte bună din punct de vedere financiar. Am fost nevoit să învăț să-mi fac singur de mâncare, ceea ce este un lucru bun, mai ales pentru bugetul meu de student. Peste jumătate din banii pe care îi am alocați pe lună, îi dau pe mâncare. 

Cum economisește un student 

La început, am stabilit să primesc o tranșă de bani săptămânal, pentru că m-am gândit că așa o să fie cel mai ok pentru mine, dar după primele șase luni, am început să primesc toți banii la începtul lunii. Am aflat că dacă îmi fac cumpărături mai mari o dată pe săptămână, decât dacă îmi cumpăr mâncare la câteva zile, salvez mult mai mulți bani. Pot pot spune că tineretul olandez este mai frugal, am aflat de la prietenii mei olandezi că ei sunt învățați de părinții lor să fie mai frugali financiar.  

Am încercat să folosesc diferite aplicații digitale pentru a-mi gestiona bugetul, dar pentru mine cel mai bine funcționează creionul și cu hârtia. În general, verific odată pe săptămână să văd dacă sunt în grafic și dacă îmi gestionez cum trebuie bugetul. Funcționează mereu.   

Administrarea bugetului lunar 

În primul rând, am învățat să fiu mai frugal și să apreciez mai mult lucrurile pe care le am acasă. În primele luni am luat niște lecții destul de puternice, după ce am făcut cheltuieli destul de impulsive și am rămas fără bani. Ca efect, am avut două săptămâni destul de grele, deoarece nu mai aveam bani. Motiv pentru care am învățat să nu mai cheltuiesc bani pentru lucruri care nu sunt esențiale. Cheltuielile mele impulsive sunt atunci când merg în magazine de electronice și văd lucruri care-mi fac cu ochiul.  

Am făcut pași în direcția economisirilor, dar încă nu m-am gândit să investesc, deoarece nu sunt destul de pus la curent cu piața ca să pot investi în ceva care ar merita. Singurul lucru  care este în aria mea de interes este Bitcoin. 

Aperitive financiare

  • Dacă ești la început de drum în  gestionarea banilor tăi, pornește prin crearea unui buget.  

  • Începe prin a-ți calcula venitul. Fie că e de la părinți, bursa lunară sau din job-ul part-time, trebuie să știi  de unde și când îți intră banii. 

  • Pune pe o listă toate cheltuielile lunare, începând de la cele fixe precum chiria, abonamentul de telefonie mobilă, transportul sau mâncarea. Nu uita de ieșirile în oraș sau alte cheltuieli flexibile pe care știi că le ai de obicei, precum cafeaua sau jocurile video.