lsf 3 Leo Dumitru

Rețeta unui buget sănătos constă în echilibru

Studenția este primul pas pentru a învăța cum să își împarți bugetul

El este Leoo Dumitru, studentul la Drept a cărui pasiune pentru gătit i-a adus în nici două zile 2 milioane de vizualizări pe TikTok la o rețetă …de paste 😊 L-am provocat pe Leoo la o discuție despre aperitive… financiare și am încercat să aflăm de la el rețeta unui buget sănătos.

Spune-ne, în primul rând, care este rezultatul obținut la BAC-ul Financiar și dacă ai fost surprins de acesta?

În urma completării formularului a reieșit faptul că sunt gurmand moderat, iar după ce am citit descrierea acestei categorii, am rămas plăcut surprins de cât de bine a definit modul în care îmi cheltui banii. Formularul chiar a reușit prin câteva întrebări generale, completat într-un timp scurt, să surprindă realitatea, realitatea mea cel puțin.

Care este rețeta ta pentru un buget sănătos? Cum iți adiministrezi bugetul lunar?

Așa cum este descrisă categoria mea – „gurmand moderat”, nu pot să declar că am o rețetă perfectă pentru un buget sănătos. Încerc să îmi ating, în primul rând, necesitățile, să nu le dau la o parte pentru mofturi, iar mai apoi, cu ce rămâne, să mă asigur că am parte și de câteva plăceri nevinovate (spre exemplu: ieșirile cu prietenii, un citybreak, un articol vestimentar nou).

Cred că această „rețetă perfectă” constă în acest echilibru: necesitățile asigurate, câteva plăceri pentru a ne aduce aminte pentru ce muncim și să nu ne întindem niciodată mai mult decât ne este plapuma.

Ce buget consideri că este necesar pentru a trăi ca student într-un oraș precum București?

Îmi este greu să dau o sumă exactă pentru că „necesitățile” oamenilor sunt diferite. Unii au nevoie de un anumit mediu de trai, alții au fost obișnuiți cu un total alt mediu.

Lucrurile precum abilitățile la gătit pot salva o sumă importantă de bani, întrucât comenzile de mâncare ar fi tot mai rare. Sunt studenți care pot trăi fără nicio problemă la cămin, studenți cărora nu le place să-și împartă spațiul personal cu alte 2 – 3 persoane. Orașele mari sunt minunate prin prisma faptului că oferă multiple posibilități, astfel încat un student cu un buget mic poate duce o studenție fericită, adaptându-se posibilităților financiare pe care le are. Totodată, studenția, dupa părerea mea, este primul pas important care îți oferă o experiență reală prin care înveți cum să îți împarți bugetul, pe ce e bine să cheltui banii și consider că un asemenea program ca Money Bistro ar fi perfect, mai ales pentru adolescenți, pentru a conștientiza necesitatea deținerii unor cunoștințe financiare cât mai vaste.

Care sunt cheltuielile care îți mănâncă cel mai mult din buget?

Având în vedere hobby-ul pentru care oamenii au ajuns să mă cunoască, consider că cea mai mare parte din bani se îndreaptă spre mâncare. Deși gătesc bine și prefer deseori să mănânc ceva pregătit de mine, sunt multe momente în care mănânc la restaurant pentru a încerca diferite preparate pe care eu momentan nu sunt capabil să le gătesc atât de bine. Cred că aș putea scăpa de acest „viciu”, însă este una dintre plăcerile mele vinovate, care la sfârșitul zilei mă face să mă bucur că am avut parte de o masă pe cinste. Nu sunt genul de persoană care să cheltuie extrem de mulți bani pe haine, vacanțe sau alte lucruri, astfel că mâncarea îmi  „mănâncă” cea mai mare parte din buget.

Ce greșeli financiare ai făcut?

Deși sunt multe momentele în care sunt cumpătat în ceea ce cumpăr, am momente de scăpare în care fac cumparaturi impulsiv. Am învățat și faptul că ar fi bine să adaug un produs în coș și sa îl comand după 24 – 48h de ore. Astfel, în acest timp pot să îmi dau seama dacă nevoia mea de acel obiect este cu adevarat reală sau dacă este un simplu „moft” de moment, iar obiectul/ serviciul achiziționat din impuls nu îmi va folosi mai mult de o săptămână.

Card sau cash?

Avand în vedere că în ultima perioadă am stat foarte mult în București, prefer plata cu cardul. Este mult mai safe, iar avantajul cel mai mare este faptul că pot vedea mereu ce plăți am făcut și am o evidență mult mai amănunțită a cheltuielilor. Este o metodă mai sigură și mult mai ușoară, deseori fiind posibil să plătesc chiar cu telefonul.

Un dezavantaj ar fi faptul că prin plata cu cardul nu este marcat la fel de bine în minte momentul plății. De multe ori când plătesc cu cardul nu mă mai uit la suma de plată și nu îmi mai dau seama cât de mulți bani cheltui pe moment. Șocul este mai mare în momentul în care intru în aplicația bancară și văd cât de mult a scăzut soldul.

Vă felicit pentru această inițiativă care are extrem de multe beneficii prin faptul că reușiți să faceți oamenii să conștientizeze modul în care își cheltuie banii, dar oferiși și soluții reale prin care ei pot sa își gestioneze bugetul.

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare