Sezon1 saptamana frugala

Săptămâna frugală

5 obiceiuri care să te ajute să pui deoparte câțiva lei

5 obiceiuri care să te ajute să pui deoparte câțiva lei până la finalul săptămânii

Pentru a învăța ceva bine, contează cât de mult îl repeți. Regula e să repeți 21 zile, pentru a-ți forma un nou obicei. Noi te încurajăm să începi să economisești de azi și să adopți o săptămână frugală. Pentru început, îți facem câteva recomandări, care să te ajute să pui deoparte câțiva lei până la finalul săptămânii. 

Gătește-ți propria mâncare 

Această provocare o poți extinde la prânzul de la serviciu, dar și în cazul cinelor. Poți încerca să gătești în weekend sau prânzul de la serviciu îl poți planifica ușor, punând deoparte restul de la cină sau să-ți pregătești dimineața o salată sau un sendviș. Mâncarea gătită acasă nu e doar mai ieftină decât opțiunile din ora sau de de fast food,  și te ajută să economisești o sumă importantă de bani, dar poate fi și mai gustoasă. 

  • Planifică-ți meniul săptămânal și lista de cumpărături, pentru a-ți eficientiza timpul și drumurile la magazin. 
  • Aprovizionează-ți cămara cu produse de bază: paste, orez, fasole, linte sau năut, ouă, sos de roșii, diverse legume congelate. Aceste ingrediente pot fi combinate în diverse moduri și te scapă de griji atunci când nu mai știi ce să gătești. 
  • Fă cumpărăturile online sau trimite pe cineva să cumpere în locul tău. Așnu vei mai da bani pe cumpărăturile impulsive. 

Redu facturile lunare 

Pentru această provocare trebuie doar să pui mâna pe telefon și să afli cum îți poți scădea facturile la diverși operatori de servicii. Interesează-te de un abonament mai ieftin la cablu TV sau internet. Fă același lucru și în cazul companiei de telefonie. Treci de la abonament la prepay. Chiar dacă nu poți face aceste schimbări în următoarele zile, vezi care sunt prevederile contractului și analizează ce opțiuni mai ai. Aceste schimbări te vor ajuta să economisești și în următoarele luni. 

Postul cheltuielilor dintr-o anumită categorie 

Seamănă cu postul alimentar, dar în loc să renunți la anumite alimente, alege una sau două categorii de cumpărături pentru care nu vei cheltui niciun ban în următoarele zile/săptămâni. Poate fi vorba de distracție, haine, cosmetice, bijuterii sau alte categorii unde simți tu că cheltui prea mult. Uneori, aceste interdicții dramatice te pot ajuta să realizezi cât de puțin ai nevoie de acele lucruri, pentru trăi decent și simplu. Alte exemple din care poți să alegi: 

  • o categorie în care crezi că vei reuși să nu cheltui 
  • o categorie unde dai cei mai mulți bani în fiecare lună și vezi dacă te descurci fără să cheltui. 

Fă-o chiar tu 

Identifică trei servicii sau lucruri pentru care de regulă plătești, dar le-ai putea face și tu. Dacă ai o persoană care te ajută la curățenie, anulează serviciile pentru următoarea săptămână și economisește banii. Învață cum să schimbi becul în casă sau uleiul la mașină de unul singur. Dacă-ți place pâinea proaspătă scoasă din cuptor, încearcă să o faci acasă. Similar, poți încerca să recreezi cina de la restaurantul preferat. 

La sfârșitul săptămânii, vei avea o mai bună înțelegere asupra lucrurilor pe care merită să dai banii versus serviciile pe care le-ai putea face tu însuți. 

Economisește în plus 

Ultima activitate frugală este de a-ți propune să adaugi o sumă în plus în contul de economii și să o lași acolo. Suma pe care o alegi depinde de venitul tău. Poate fi vorba de 50, 100 sau 300 de lei. Acest obicei te poate ajuta să-ți construiești mai repede fondul de urgență. Poți încerca să-ți rotunjești tranzacțiile și să pui restul în contul de economii. 

Împarte aperitivul:

Mai multe aperitive financiare